Gündem

Gültan Kışanak için Adalet Bakanlığı’na başvuru

19 Ağustos 2023 16:11

Kardeşinin cenazesine katıldıktan sonra cezaevine götürülürken kötü muameleye maruz kalan Gültan Kışanak’ın avukatları, sorumlular hakkında soruşturma başlatılması amacıyla Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Söz konusu dilekçede, uçak seferlerinin olduğu da anımsatılarak, "Elâzığ’dan Sivas’a ring aracı 7 saatlik kara yolcuğu ile en ağır şartlarda eziyetli şekilde götürülmüştür." denildi. 

Kandıra F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 30 Ekim 2016'den beri tutuklu bulunan Kürt siyasetçi Gültan Kışanak, ablası Zeynep Özer’in cenaze töreni için Elazığ'a getirildi. Cenazeye katılan Kışanak'ın cenazeye gidişi ve Kandıra Cezaevi'ne dönüşü sırasında işkence ve yıldırmaya uğradığı belirtildi. 

Gültan Kışanak'ın avukatları iddialarla ilgili bakanlığa başvurdu. Başvuruda şu ifadelere yer verildi: 

"Kandıra Cezaevi'nde tutuklu bulunan seçilmiş önceki dönem Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanımız Gültan Kışanak'ın ablası Zeynep Özer 08.08.2023 tarihinde hayatını kaybetmiştir. Avukatlarının cenazeye katılım başvurusu ve katılım şartı olarak talep edilen oldukça yüksek miktardaki masraflarını ödenmesi üzerine 09.08.2023 tarihindeki cenaze törenine katılımı Savcılık tarafından kabul edilmiş ve Gülten Kışanak uçak ile götürülerek cenaze törenine katılımı sağlanmıştır.

Ancak; Gültan Kışanak, Ablası henüz yeni defnedilmişken, 4 saatlik cenaze törenine katılma izin hakkı dolduğu gerekçesiyle mezar başından apar topar alınmış, uçak ile geri İstanbul’a, oradan da Kandıra Cezaevine götürülmesi gerekirken, kendisine hiçbir bilgi verilmeden Elazığ Cezaevine kaçırır şekilde götürülmüştür.

Cenazeye katılım sağladıktan sonra, geri dönüş prosedüründe standart olarak uygulanan, aynı yolla Kandıra cezaevine direk olarak dönüş Gültan Kışanak için uygulanmamıştır. Standart prosedür uygulanmadığı gibi gerek öncesinde gerekse de Elazığ’a götürülüş sürecinde sayın Gültan Kışanak’ a ve avukatlarına hiçbir bilgi verilmediğinden, ilaçlarını ve gece konaklamak için ihtiyaç duyacağı eşyalarından mahrum bırakılmıştır. 2016 yılından beri cezaevinde tutuklu olarak bulunan Gültan Kışanak’ın düzenli kullandığı ilaçlarına ulaşımının engellenmesi sağlık hakkının ihlalidir.

"Aşırı kirli, depo gibi izbe bir yerde geceyi geçirmek zorunda kaldı"

"Gültan Kışanak’a uygulanan eziyet Elazığ Cezaevinde de devam etmiştir. Partili arkadaşları ile kalmak için başvuru yapmasına rağmen talebi kabul edilmemiş, aşırı kirli, depo gibi izbe bir yerde geceyi geçirmek zorunda bırakılmıştır. Sabah yetkili bir kişi ile görüşme talebi saatlerce cevapsız bırakılmıştır. Saatler sonra gelen Nöbetçi Müdüre; ailesine bilgi verme hakkını, telefon kullanma hakkını ve Avukatı ile görüşme hakkını kullanmak istediğini belirtmesine rağmen, kendisine sorumluluğun kendilerinde olmadığı, getiren Jandarmalar ’da olduğu gerekçesi ile talepleri kabul edilmemiştir. Ancak aşırı ısrarları sonucu, ailesine telefonla Elazığ Cezaevinde olduğu bilgisi verilmiştir.

Ailesinin yönlendirmesi ile görüş yapmak için gelen avukatlar, Gültan Kışanak 7 yıldır Tutuklu olmasına rağmen, hükümlülerle öğle arası görüş yasağı olduğu gerekçesi ile 1.5 saat avukatları ile görüşmesi engellenerek kötü muamele uygulamasına ve hukuksuzluğa devam edilmiştir. Öğle arası bittikten sonra avukatları ile görüşmeye başlar başlamaz o saate kadar ortalıkta olmayan jandarmalar, aniden gelip avukatları ile görüş yapmasına izin vermeden Gültan Kışanak’ı alıp götürmüşlerdir. Avukatlara doğrudan İstanbul’a götürüleceği bilgisi verilmiştir. Bu esnada yola çıkarken öğle vakti olmasına rağmen eline tutuşturulan yemek poşeti için, akşam yemeği verilmiştir şeklinde bir belge imzalatılmaya çalışılmıştır.

Elâzığ’dan gün içinde Ankara üzeri aktarmalı veya direk İstanbul’a uçak kalkmasına ve uçak biletinin ücreti önceden peşin olarak ödenmesine rağmen, Gültan Kışanak işkenceye varan eziyet ve kötü muameleye maruz bırakılmış, Elâzığ’dan Sivas’a ring aracı 7 saatlik kara yolcuğu ile en ağır şartlarda eziyetli şekilde götürülmüştür.

Gültan Kışanak öğle vakti Elazığ cezaevinden çıkarılmasına rağmen ancak gece 03.00 gibi Kandıra Cezaevine varabilmiştir.

Cezaevinde 7 yıldır tutuklu bulunan bu dönemde hem babasını hem abisini son olarak ablasını kaybeden, seçilmiş eski milletvekili ve geçmiş dönem Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı olan siyasetçiye Cenazeye katılım sonrası yaşatılan, acısına saygısızlık edilen, sağlığı konusunda riskler yaratılan, taziye ortamında iki gün boyunca haber alamayan ailesini derin endişeye sürüklenmesine neden olan işkence ve eziyet kabul edilemez.

Bu eziyet ve işkenceden sorumlu tüm görevliler hakkında idari soruşturma başlatılması gerekmektedir.

Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, ivedilikle soruşturma başlatılmasını, kötü muamele ve işkenceyi uygulayan sorumlu kişilerin ve bu kişilere talimat veren kamu görevlilerinin tespitini ve haklarında idari soruşturma başlatılmasını, ayrıca tespitler sonrasında bakanlığınız tarafından savcılık makamına gerekli suç ihbarlarının yapılmasını talep ederiz."

TIKLAYIN - 7 yıldır tutuklu olan Gültan Kışanak, ablasının cenaze töreni için Elazığ'da