Magazin

Gülşen’in yargılandığı 'imam hatip' davasının gerekçeli kararı açıklandı

26 Eylül 2023 17:11

Şarkıcı Gülşen’in 10 ay ceza aldığı ve hükmün açıklanmasının geri bırakıldığı davanın gerekçeli kararı açıkladı. Kararda, "Bu suçun düzenlenmesindeki amaç kamu barışının korunması" denildi.

Duvar'dan Ferhat Yaşar'ın haberine göre, şarkıcı Gülşen Çolakoğlu'na, Ataşehir'de 30 Nisan 2022'de verdiği konser esnasında imam hatip liselilere yönelik sözleri nedeniyle ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçundan 10 ay hapis cezası veren mahkeme, cezanın hükmünün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. İstanbul 11’inci Asliye Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararını açıkladı.

Mahkeme, gerekçeli kararında, “Sanığın vermiş olduğu bir konser esnasında söylemiş olduğu 'imam hatipte okumuş daha önce kendisi, sapıklığı oradan geliyor' şeklindeki sözleri TCK 216. Maddesinin 2. Fıkrası kapsamında değerlendirildiğinde; TCK 216. Maddesinde düzenlenen suç tehlike suçu olup eylemin yöneldiği konunun zarara uğraması gerekmemekte, ancak zarara uğrama tehlikesinin bulunması gerekmektedir. Diğer yandan bu suçun düzenlenmesindeki amaç kamu barışının korunması, kamu güvenliğinin tehlikeye düşürülmesinin önüne geçilmesidir" denildi.

"Barış ve hoşgörü ortamını tehlikeye atabilir"

Gerekçeli kararda sanığın ifadesinin barış ve hoşgörü ortamını zedeleyebileceği savunuldu. Kararı gerekçelendirmeye şöyle devam edildi:

"Türkiye Cumhuriyeti Devletinde İmam Hatip okullarından mezun olanlar sayıları itibari ile TCK 216. Maddesinin 2. Fıkrasında belirtilen halkın bir kesimi kavramına dair insan topluluğudur. Daha önce belirtildiği gibi kanunun düzenlenme amacı, kamu barışı, kamu güvenliği, toplumun huzur ve refahı olup davaya konu İmam Hatip mezunlarından oluşan büyük bir topluluğun teknik anlamda sosyal sınıf kapsamında olup olmadığı hususu, kanunun düzenlenme amacı dikkate alındığında, ‘böyle büyük bir kesimin kapsam dışı bırakılması’ durumunda kanunun korumak istediği yukarıda belirtilen değerleri, dolayısı ile kanunun düzenlenme amacının bertaraf etme tehlikesi oluşturabilecektir. Aksi değerlendirme sanık tarafından sarf edilen sözlerin muhatabı olan bu büyük sayıdaki toplum kesiminde oluşan infialin karşılıksız kalmasına yol açarak maddenin düzenlenme amacında belirtilen barış ve hoşgörü ortamının somut bir şekilde tehlikeye atılmasına yol açacaktır."