Gündem

Guinness'i karıştıran iddia: 'Dünyanın en yaşlı köpeği' ilan edilen Bobi, aslında o kadar da yaşlı değil miydi?

17 Ocak 2024 09:06

T24 Dış Haberler

Geçen sene Porteklzili köpek Bobi, Guinness Dünya Rekorları (GWR) tarafından dünyanın en yaşlı köpeği ilan edilince yaklaşık bir asırdır ayakta olan bir rekoru kırmış ve uluslararası üne kavuşmuştu. Bobi'nin Ekim ayında 31 yıl ve 165 günlükken hayatını kaybettiği duyuruldu. 

Ancak veterinerlerin Bobi'nin yaşıyla ilgili soru işaretleri gündeme getirmesiyle rekor tartışma konusu oldu. GWR, rekoru geçici olarak askıya aldı ve bir inceleme başladı. Bobi, safkan bir Alentejo çoban köpeğiydi. Bu ırklar ortalama 12 ila 14 yıl arası yaşıyor. 

GWR rekoru duyururken Bobi'nin yaşının Portekiz Ulusal Veterinerler Birliği'ne ait veritabanı tarafından doğrulandığını belirtti. 

Wired dergisinin yaptığı araştırmaya göre Bobi, veritabanına 1992 doğumlu diye kaydedildi; ancak verilen tarihin doğru veya yanlış olduğunu doğrulayacak bir veri bulunmuyor. 

Araştırmada Bobi'nin sunulan eski ve yeni fotoğraflarında tüy renklerinde fark olduğunun tespit edildiği 

Araştırmanın ardından Bobi'nin sahibinin yaşıyla ilgili yalan söylediği konusunda şüpheler daha da arttı. 

The Guardian'a konuşan Veteriner Cerrahlar Kraliyet Koleji üyesi Danny Chambers, "Bobi'nin gerçekten 31 yaşında olduğuna inanan tek bir meslektaşım yok" dedi. 

Guinness Dünya Rekorları, konuyla ilgili inceleme başlattıklarını ve sonuçlanana kadar rekorla ilgili başvuru almayacaklarını belirtti. 

Bobi'nin sahibi Leonel Costa, köpeğini insanlarınkine benzer bir diyetle benzediği için kendisine böyle tepkilerde bulunulduğunu; çünkü veterinerlerin köpek yemeklerini savunduğunu belirtti.