Gündem

“GSM operatörleri, taahhüdü erken bitirip zam yapıyor”

23 Ağustos 2023 12:51

Son dönemde enflasyon nedeniyle maliyeti artan operatörler, 2 yıllık taahhütleri, süre dolmadan sonlandırıp faturalara zam yapmaya başladı. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, şirketlerin 2 yıllık fiyat sözünden dönerek, 1 yıl sonra zam yapmasının tüketici kanununa aykırı olduğunu söyledi.

Ekonomim’de yer alan habere göre, GSM operatörlerini, internet ve TV servis sağlayıcılarını, fiyat taahhütlü faturalar zora soktu. Tüketicilerine 2 yıllık fiyat taahhüdü ile paket satan şirketler, 1 yılın sonunda sözleşmenin bittiğini gerekçe göstererek zam yapıyor. Satış temsilcileri telefonda, “Taahhüdünüz bitti şimdi bu paketi size indirimli fiyattan sunuyorum. Kabul etmezseniz 50 lira daha fazla ödersiniz” gibi sözlerle müşteriyi, zamlı fiyatın kampanya olduğuna ikna ediyor. Müşterinin, “Ben iki yıllık kampanya için bu paketi seçtim” demesi de yetersiz oluyor.

Belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme, yani cayma hakkını tüketicinin kullanabileceğini belirten Tüketici Konfederasyonu Başkanı Ağaoğlu, şirketlerin 2 yıllık fiyat sözünden dönerek, 1 yıl sonra zam yapmasının Tüketici Kanunu’na aykırı olduğunu söyledi.