Sağlık

GSK'nın kanser ilacı Jemperli, son aşamadaki denemede başarılı oldu

31 Ekim 2023 12:27

T24 Sağlık

İngiliz ilaç üreticisi GSK, yaptığı açıklamada, kanser ilacı Jemperli'nin kemoterapiyle birleştirildiğinde ilerlemiş veya nükseden endometrial kanseri olan hastalarda ileri evre bir denemede genel hayatta kalma oranının temel hedefini karşıladığını söyledi.

Şirket, verilerin genel hasta popülasyonunda istatistiksel olarak anlamlı bir fayda gösterdiğini söyledi. Jemperli, kemoterapiyle kombinasyon halinde ilerlemiş veya tekrarlayan endometrial kanserin belirli alt tiplerini tedavi etmek için Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'de onaylandı. GSK'nın son sonuçlarının çok daha geniş bir hasta grubunun önünü de açabileceği bilgisi paylaşıldı. 

Son yıllarda onkolojiyi yeniden inşa etmek istediğini söyleyen şirket, 2023 yılı sonuna kadar Avrupa düzenleyicisinden izin kararı bekliyor. Jemperli, vücudun bağışıklık sisteminin tümör hücrelerini tespit etme ve bunlarla savaşmaya yardımcı olma yeteneğini artırarak çalışan, PD-1 inhibitörleri adı verilen ilaç sınıfına ait. Rahim iç zarında bulunan endometriyal kanser, GSK'ya göre her yıl dünya çapında yaklaşık 417 bin yeni vakanın bildirildiği gelişmiş ülkelerdeki en yaygın jinekolojik kanser olarak kaydedildi. 

Denemenin diğer hedefi olan progresyonsuz sağkalım (PFS) daha önce karşılandı. PFS terimi, bir hastanın tedaviden sonra hastalığı kötüleşmeden ne kadar süre yaşadığını ifade etmekte.