Kültür-Sanat

Grevdeki Hollywood yazarları, stüdyolardan gelen teklifi yeterli bulmadı

23 Ağustos 2023 15:51

T24 Dış Haberler

Hollywood stüdyoları ve internet yayın hizmetleri, yazarlara yönelik revize edilmiş teklifin şartlarını açıkladı, ancak sendika, yeni teklifin tüm kaygıları gideremediği gerekçesiyle üyelerini greve devam etmeye çağırdı.

Amerika Yazarlar Birliği (WGA), müzakerelerin çıkmaza girmesi üzerine 2 Mayıs'ta işi bırakmıştı ve daha sonra Sinema Oyuncuları Birliği'nin üyeleri de onlara katılarak Hollywood'daki prodüksiyonları durdurdu ve Kaliforniya ekonomisine milyarlarca dolara mal oldu.

Walt Disney ve Netflix gibi şirketler adına pazarlık yapan Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP), teklifini tazminat, asgari personel sayısı gibi kritik konularla ilgili yeni ayrıntıları içerecek şekilde değiştirdi.

En son teklife göre WGA, üç yıllık sözleşme boyunca yüzde 13'lük maaş artışı alacak ve yapay zeka tarafından oluşturulan yazılı içerik "edebi materyal" olarak kabul edilmeyecek.

Yayın platformları ayrıca, yaklaşık 11 bin 500 film ve televizyon yazarını temsil eden WGA'ya, yayına hazırlanmış her programın izlendiği toplam saat sayısını üç aylık gizli raporlarda sağlamayı da teklif etti.

AMPTP Başkanı Carol Lombardini yaptığı açıklamada, "Yazarların ifade ettiği öncelikli endişeleri karşılayan bir teklifle masaya geldik. Grevi sona erdirme konusunda derin kararlıyız ve WGA'nın da aynı çözüm için çalışacağını umuyoruz" dedi. 

WGA ise üyelerine gönderdiği mesajda, "Bu, anlaşmaya varmak için yapılan bir toplantı değildi. Bu, bizi çökertmek için yapılan bir toplantıydı" dedi.

Sendika, toplantıda teklifin neden yetersiz kaldığını ve "yazarları ilk etapta grev yapmalarına neden olan varoluşsal tehditlerden yeterince koruyamadığını" açıkladığını söyledi. 

WGA, "Hepinizi grev sıralarında göreceğiz ve şirketlerin emek gücünün neye benzediğini görmelerini sağlayacağız" dedi.