Çevre

Greenpeace Türkiye'den asbestli gemi NAe São Paulo'ya ilişkin paylaşım: Zehir gemisi Nae Sao Paul, tonlarca asbest ve zehirli kimyasal yüküyle Türkiye’ye yaklaşıyor

Greenpeace Türkiye, geçen günlerde Brezilya'dan Aliağa'daki söküm tesislerine doğru yola çıkan gemi hakkında sosyal medya hesabından paylaşım yaptı

23 Ağustos 2022 12:21

Bünyesinde barındırdığı asbest miktarı nedeniyle uzmanlar tarafından "Ölüm gemisi" olarak adlandırılan NAe São Paulo gemisi geçen günlerde Brezilya'dan Aliağa'daki söküm tesislerine doğru yola çıkmıştı.

Greenpeace Türkiye konuya ilişkin resmî sosyal medya hesabından ''Asbest, lifli yapıda kanserojen bir mineraldir. Asbest liflerinin solunum yolu ile akciğerlere ulaşması akciğer dokularına zarar verir. Uzun süre bu kirleticiye maruz kalan kişilerde nefes zorluğu, akciğerlerde su toparlanması gözlemlenebilir ve semptomların gözlemlenmesi uzun zaman alabilir'' açıklamasını yaptı.

Çevreci sivil toplum kuruluşu tarafından, akciğer kanserinin yanı sıra, gırtlak, yutak ve mide kanseri gibi olumsuz sonuçlar doğuran sağlık etkileri olduğu belirtilerek, ''Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), asbest maddesini, "kesin kanserojen" tanımlanması ile 1. grupta sınıflandırılmıştır. Zehir gemisi Nae Sao Paul, tonlarca asbest ve zehirli kimyasal yüküyle Türkiye’ye yaklaşıyor'' şeklinde paylaşım yapıldı.

TIKLAYIN | Asbestli gemi NAe São Paulo İzmir’e doğru yola çıktı

TIKLAYIN | Brezilya'dan İzmir'e gelecek olan asbestli gemi yargıya taşınıyor; "Hindistan'ın kovaladığı gemiyi biz niye alıyoruz?"