14 Mayıs 2025 13:50
Güncelleme: 14 Mayıs 2025 21:12
T24 Haber Merkezi
Çocukların evlendirilmesini meşru gören söylemleriyle tepki çeken Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nurettin Yıldız'ın Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü'nün davetlisi olarak okulda konferans vermesine karşı yapılan protestoları takip ederken gözaltına alınan T24 muhabiri Can Öztürk, tutuklamaya sevk edildi. Öztürk, sevk edildiği sulh ceza hakimliği tarafından adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.
Öte yandan, polis kayıtlarında da Öztürk'ün protestoları haber için izlediği ve çekim yaptığı görüldü. Öztürk, ifadesinde defalarca basın mensubu olduğunu ve protestoları haber için takip ettiğini, üç farklı polis memuruna bunu söylediğini ancak dinlenmediğini, basın kartının polis tarafından kırıldığını ve boğazının sıkıldığını dile getirdi. Öztürk, ters kelepçeyle 8 saat boyunca gözaltı aracında bekletildi.
Çocukların evlendirilmesini meşru gören söylemleriyle gündeme gelen Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nurettin Yıldız, Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü'nün davetlisi olarak okulda konferans vereceğini duyurdu. Duyurunun üzerine üniversite öğrencileri Yıldız’ın katılacağı etkinliği Kuzey Kampüs’te protesto edeceklerini açıkladı. Eylem yapan öğrenciler dün akşam kampüste yürüşe geçti. Yürüyüşün önü özel güvenlik ve çevik kuvvet tarafından kesildi, öğrenciler ablukaya alındı.
Bu sırada haber takibi yapan T24 muhabiri Can Öztürk de ablukaya alındı. Öztürk, gazeteci olduğunu bildirmesine rağmen polisler tarafından önce basın kartı parçalandı, ardından boğazı sıkıldı. Ters kelepçelenerek gözaltına alınan Can Öztürk, Eyüp Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünün ardından İstanbul Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Öztürk, ifadesinin ardından adliyeye sevk edildi. Öztürk, savcılık tarafından tutuklama talebiyle hâkimliğe sevk edildi.
T24 muhabiri Can Öztürk'ün eylemleri haber için izlediği ve protestolar sırasında çekim yaptığı, polis tutanaklarında da yer aldı. İfade tutanağında Can Öztürk'ün "eylem yapan ve kalkanlara yüklenen grup içinde görüldüğü" iddia edilirken, kanıt olarak Öztürk'ün çekim yaptığı görüntü kullanıldı. Öztürk, pek çok kez döviz taşımadığını, slogan atmadığını, yalnızca haber için alanda bulunduğunu dile getirdi.
"Görev yaptırmamak için direnmek"le suçlanan Öztürk, savunmasında şunları söyledi:
"Fotoğrafta açık bir şekilde çekim yaptığım görülmektedir. Basın mensubu olarak takip ettiğim toplanma sırasında bir arbede yaşandı, olay esnasında yazdığım haber için çekim yapıyordum. Bir süre sonra polis müdahalesinin başlamasıyla bir grup öğrenci geriye doğru kaçmaya başladı, olayın ardından görüntü aldığım esnada kalabalıkla birlikte beni de ablukaya aldı. Abluka içinde basın mensubu olduğumu defalarca farklı amirlere dile getirmeme rağmen, basın kartımı göstermeme ve çıkmak istediğimi söylememe rağmen ablukadan çıkmama izin verilmedi ve gözaltına alındım.
Bu esnada basın kartımı gösterdiğim bir çevik kuvvet polisi boynumdaki basın katımı çekerek koparttı, ardından da kartımın korumasını kırdı. Ardından gelen başka bir çevik kuvvet polis bana çektiğim videoları kastederek 'sana o videoları paylaştırmayacağız' dedi ve boğazımı sıktı. Ardından gerçekleşen ters kelepçe ile gözaltı işlemi boyunca basın mensubu olduğumu hem görevli polis memuruna hem de gözaltı sürecindi kayıt altına alan polis memuruna ifade ettim.
Polise yönelik herhangi bir mukavemetim olmadığı gibi, süreci kolaylaştırmak adına yardımcı olmaya çalıştım, geçişim için izin verilmesini, koridor açılmasını istedim.
Yaklaşık 8 saat boyunca ters kelepçeli bir şekilde araçta bekletildim."
6 öğrenci tutuklandıProtestolara katılan 82 öğrenci, emniyetteki sorgularının ardından serbest kaldı. 14 öğrenci ise savcılık tarafından tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi. Öğrencilerden 6'sı "görevi yaptırmamak için direnme" suçlamasıyla tutuklandı. |
Basın Konseyi, DİSK Basın-İş, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, KESK Haber-Sen, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası tarafından ortak açıklama yapıldı. Açıklamada, Öztürk'e yönelik hukuksuzluğa son verilerek derhal serbest bırakılma çağrısında bulunuldu: "T24 Muhabiri, meslektaşımız Can Öztürk, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki protestoları haber yapmak için izlerken gözaltına alınmış, basın kartı elinden alınıp kırılmış, ardından boğazı sıkılarak ters kelepçe ile polis aracına bindirilmiştir. Hiçbir insanın uğramaması gereken keyfi ve orantısız müdahale ile gözaltına alınan meslektaşımızın serbest bırakılmasını beklerken tutuklamaya sevk edildiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Polis kayıtlarında dahi görüntü almaya çalıştığı belli olan Gazeteci Öztürk, hukuksuzluğa son verilerek bir an önce serbest bırakılmalıdır. Halkın haber alma hakkı için çalışan gazetecilere yönelik bu baskı dalgasına son verilmesi çağrısında bulunuyoruz." |
Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici Öztürk'ün tutuklanmaya sevk edilmesine tepki göstererek, şunları yazdı:
"T24 muhabiri Can Öztürk'ü gözaltına alarak ve tutuklamaya sevk ederek peşinen cezalandırıyorlar. Eylemi izlediği ve gazetecilik faaliyetini icra ettiği belli olmasına rağmen yapıyorlar bunu. Hep söyledik, bir kez daha söyleyelim; gazetecilik suç değildir. Ama bu iktidar, eleştirel gazeteciliğe karşı, gazeteciliği suç olarak görüyor. Gazetecileri gözaltına alıp, tutuklayarak yıldırma çabasına son aylarda hız verdiler. Nafile çaba..."
Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin açıklamasında, T24 muhabiri Can Öztürk'ün serbest bırakılması çağrısını yaptı:
"Görevini yaparken gözaltına alınan meslektaşımız Can Öztürk bir an önce serbest bırakılmalıdır. Emniyet kuvvetlerinin gazetecilere yönelik saldırgan tavırlarını kınıyoruz."
RSF’den Erol Önderoğlu da, "T24 sitesi muhabiri Can Öztürk’ün Boğaziçi eylemini izlerken ters kelepçeyle gözaltına alınmasını, boğazının sıkılmasını ve basın kartının parçalanmasını kınıyoruz. Öztürk’ün görev yapmasının engellenmesine dönük bu kabul edilemez saldırıya son verilmesini talep ediyoruz" denildi.
DİSK Basın - İş de yaptığı açıklamada Öztürk'e yapılan muamelenin "kabul edilemez" olduğunu belirterek, serbest kalması için çağrı yaptı.
Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
"T24 muhabiri Can Öztürk, '6 yaşındaki çocukların evlenmesini' savunan Nurettin Yıldız’ın konuşma yapmasının protesto edildiği Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eylemleri takip ederken ters kelepçeyle gözaltına alındı. Polis, darbettiği Can Öztürk’ün basın kartını parçaladı. Gazetecilere şiddet uygulayan kamu görevlileri suç işliyor. Görevini yapan meslektaşlarımıza yapılan muamele kabul edilemez. Can Öztürk derhal serbest bırakılmalıdır!"
İstanbul Valiliği: Boğaziçi'de 13 polis hafif şekilde yaralandı, 97 kişi gözaltına alındı
© Tüm hakları saklıdır.