Çevre

Göktürk'te mahkeme kararına rağmen devam eden proje İBB Meclisi gündeminde

21 Kasım 2022 23:37

Demirören Grubu’nun kredi borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na geçtiği belirtilen İstanbul'un Göktürk Mahallesi’ndeki Kemer Country Golf Sahası'na, Emlak Konut GYO’nun konut inşaatı projesine karşı bölge sakinlerinin mücadelesi sürdürüyor. ‘Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi’, bugün İBB Meclisi'nin kasım ayı toplantısı öncesi CHP Grubu'nu ziyaret ederek, projenin durdurulması konusunda destek istedi. CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ise “Büyükşehir Belediyesi’nin el değiştirmesinden sonra yaptıramadıkları şeyleri bakanlık vasıtasıyla yaptırıyorlar. Çok değil 6 ay sonra o da değişir. O bakanlık ellerinden gittiğinde, mutlaka bunun geriye dönüşü olur” dedi.

Demirören Grubu’nun Ziraat Bankası’na borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na devredildikten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın devreye girmesiyle imara açılan Kemerköy’deki yeşil alan talanına karşı başlayan direniş 22. gününde İBB’ye taşındı. Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi’ni temsilen bir grup mahalle sakini seslerini duyurabilmek için olağan meclis toplantısının yapıldığı İBB’ye gitti. Hazırladıkları raporu ve taleplerini CHP grubu heyetine sunan GYKG, görüşmenin ardından sundukları raporu ve taleplerini basın mensuplarına da aktardılar.  Girişim sözcüleri, Göktürk’de yaşanan sorunun bir an önce sonlanması için tüm yetkilileri görevlerini yapmaya çağırdı.

GYKG eş sözcüsü Gülseren Onanç, İstanbul’da deprem toplanma alanlarının sayılarının gittikçe azaldığını vurgulayarak yağmalanan 200 bin m2’lik alanın Eyüpsultan İlçesinin en büyük deprem toplanma ve tahliye alanı olduğunu ve afet durumunda tüm İstanbul için kritik öneme sahip olduğunu belirtti. İstanbul’un bütün yeşil alanlarına ‘Rezerv Yapı Alanı’ adı altında imara açıldığını aktaran Onanç; hukuksuz yürütülen projede İSKİ’ye ait alanlarda yapılmak istenen çalışmaların Göktürk’de yağışlarda yaşanan taşkın ve su baskınlarını artıracağını, Cendere etrafında yürütülen çalışmaların bölge halkı ve çevre açısından büyük zararlar oluşturacağının altını çizdi.

GYKG, Eyüpsultan Belediyesi Göktürk Mahallesi Kemerköy Sitesinde 22 gündür devam eden hukuksuz ve usulsüz inşaatı İstanbulluların oyları ile İstanbul’a hizmet etmek üzere seçilen İBB Meclis üyeleri ve İBB yönetimini bir an önce bu uygulamaları sonlandırmak üzere göreve çağırdı. Girişimin meclis üyelerine sunduğu rapor içeriği ve talepler ise şöyle sıralandı:

"Kanunsuz şekilde yapılaşmaya açılan alanlar tüm İstanbul’a ait sayıları gittikçe azalan, afet halinde kritik öneme sahip ve Eyüpsultan ilçesinin en büyük (200 bin m2) deprem toplanma alanıdır.

İSKİ’ye ait bölgede su taşkın riski devam etmektedir. Yer altı su seviyesi oldukça yüksek olmasına karşın uygulanmaya çalışılan projelerde yoğun zemin altı kullanım yapılmaktadır.  

İSKİ Kontrolünde olan Cenderesi ıslah duvarları kırılmış, dere yatağı yol için doldurulmuştur.

İstanbul caddesine paralel mülkiyeti İSKİ’ye ait parselin bütünlüğü bozulmuş, üzerine beton dökülerek ağır inşaat araçları için yol haline getirilmiştir.

Bölgede yer alan göl alanları İSKİ’den izin alınmaksızın doldurulup inşaata uygun hale getirilmektedir.

Eyüpsultan Belediyesi tarafından verilen inşaat ruhsatlar eksik ve yetersizdir.

ÇED Raporu henüz verilmeden ve ÇED işlemi bitmeden, ÇED yönetmeliği ihlal edilerek 16 Eylül 2022-7 Ekim 2022 tarihleri arasında imar mevzuatına aykırı bir şekilde 3194 sayılı imar kanunun 26. md üzerinden rant projesine  “kamu yatırımı” olarak Emlak Konut’un baskılarıyla Eyüp Belediyesi’nden alınan ruhsatlarla hiçbir inceleme yapılmaksızın, gerekli belgeler olmadan“ÇED gerekli değildir” belgesi verilerek  talanın önü açılmıştır.

İstanbul’umuzun bütün yeşil alanlarına Rezerv Yapı Alanı adı altında imara açılmaktadır.

Kemerköy’e en yakın afet bölgesi 35 km uzakta iken yeşil alan Rezerv Yapı Alanı ilan edilmiştir."

 

TIKLAYIN | Göktürk'te çevre nöbeti: "Bu talan tüm Türkiye'ye karşı yapıldı"

TIKLAYIN | Kemer Country'de yapılaşma gerginliği; polis müdahale etti, eylem devam ederken yürütmeyi durdurma kararı geldi

TIKLAYIN - Enver Aysever'den Demirören tepkisi: Ben olsam yemin ediyorum geldiğim gün, bunların mallarının tamamına el koymazsam şerefisizm