Bilim / Teknoloji

Gökbilimciler uzayda su arayışı sırasında benzeri görülmemiş bir keşif yaptı

Bu keşif, güneş sistemimizin ötesindeki gezegenlerin kökenlerini anlamaya çalışırken daha fazla araştırmanın önünü açıyor

27 Ocak 2024 12:10

Hubble Uzay Teleskobu'nu kullanan gökbilimciler, Dünya'dan 97 ışık yılı uzaklıktaki küçük ve sıcak bir ötegezegenin atmosferinde su molekülleri tespit etti.

Yeni bir araştırmaya göre, "GJ 9827d" olarak adlandırılan gezegenin çapı Dünya'nın yaklaşık iki katı ve atmosferinde su buharı bulunan en küçük dış gezegen.

Bu keşif, güneş sistemimizin ötesindeki gezegenlerin kökenlerini anlamaya çalışırken daha fazla araştırmanın önünü açıyor. 

Bulgular Perşembe günü The Astrophysical Journal Letters'da yayımlanan bir raporda yer aldı.

"Bu kadar küçük bir gezegende su bulunması bir dönüm noktası"

Almanya'daki Max Planck Astronomi Enstitüsü'nde dış gezegenlerin atmosferik fiziği bölümünün genel müdürü olan çalışmanın yazarlarından Laura Kreidberg yaptığı açıklamada, "Bu kadar küçük bir gezegende su bulunması bir dönüm noktasıdır" dedi. Kreidberg, "Gerçekten Dünya benzeri dünyaları karakterize etmeye her zamankinden daha fazla yaklaşıyor" ifadelerini kullandı. 

Montreal Üniversitesi Trottier Dış Gezegenler Araştırma Enstitüsü'nden Profesör Björn Benneke ise yaptığı açıklamada, "Bu, su açısından zengin atmosfere sahip bu gezegenlerin diğer yıldızların etrafında var olabileceğini atmosferik bir tespit yoluyla doğrudan gösterebileceğimiz ilk sefer olacak" dedi.

Araştırma ekibi şu anda Hubble'ın kabarık, hidrojen bakımından zengin bir atmosfer içindeki su buharı izlerini mi yakaladığını yoksa ev sahibi yıldızın GJ 9827d'nin orijinal hidrojen ve helyum atmosferini buharlaştırması nedeniyle gezegenin su bakımından zengin bir atmosfere mi sahip olduğunu söyleyemiyor.

Montreal Üniversitesi Trottier Enstitüsü'nde doktora öğrencisi olan çalışmanın başyazarı Pierre-Alexis Roy, "İster su buharı baskın olsun ister hidrojen baskın bir atmosferde sadece küçük bir tür olsun, her iki sonuç da heyecan verici olacaktır" dedi.