Politika

Göç Komisyonu’nda Kürtçe tartışması: YSP’li Eren “İletişim Merkezi’nde Kürtçe niye yok?” diye sordu, İYİ Partili Türkoğlu "Hepsi Türkçe biliyor, endişe etmeyin" cevabı verdi

05 Ekim 2023 18:03

TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu’nda Yeşil Sol Partili Serhat Eren ile İYİ Partili Selçuk Türkoğlu arasında Kürtçe tartışması yaşandı. Eren, Göç İdaresi Başkanı’na Yabancı İletişim Merkezi’nde neden Kürtçe hizmet verilmediğini sordu. İYİ Partili Selçuk Türkoğlu ise, Kürtlerin yabancı sayılmadığını belirterek, “Hepsi Türkçe biliyor endişe etmeyin” dedi.

TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu, Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros’un sunumunu dinlemek üzere bugün toplandı. Sığınmacılar, göç ve uyum politikaları ile gönüllü geri dönüş süreçlerine ilişkin sunum yapan Toros, Türkiye’de bulunan yabancı ve Suriyelilerin güncel verilerini de açıklarken, milletvekillerinin sorularını da yanıtladı.

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Yabancı İletişim Merkezi’nde birçok dilde hizmet verildiğine dikkat çekerek, “Kürtçeyle ilgili bir girişiminiz olacak mı?” sorusunu yöneltti.

“Onları yabancı kabul etmediğimiz için”

İyi Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu araya girerek, “Onları yabancı kabul etmediğimiz için gerek yok” dedi. Eren de bunun üzerine, “Federal Kürdistan Bölgesi’nden İran’dan gelen çok sayıda sığınmacı Kürt ve Türkçe bilmiyor. Onların da kendilerini ifade edecek olanakları yaratmalıyız” dedi. Türkoğlu ise, “Hepsi biliyor, endişe etmeyin” ifadesini kullanınca, Eren de, “Kürtçeye olan yaklaşımınızı doğru bulmuyorum” tepkisi gösterdi. Genel Kurul’da konuşma sırası geldiğini ve komisyondan ayrılmak durumunda kaldığını belirten Eren, Türkoğlu’na, “Bu konuyu sonra konuşalım” diye seslendi.