Politika

Genel Kurul'da tansiyon yükseldi: Jet yakıtı ve kayyım tartışması

16 Nisan 2024 20:44

T24 Haber Merkezi

31 Mart seçimlerinin ardından Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulu'nda birleşim sona erdi. Genel Kurul'da konuşan DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, "Bizim kazandığımız belediyeler, 5 sene kayyımlarla yönetildi ve kazandığımız belediyelerin bir kısmı da AKP belediyeleriydi. Dolayısıyla biz o belediyelerden içeriye girdiğimizde; hatırlarsınız 2019'da halıyı alıp götürmüşlerdi; şimdi girdiğimizde orada yağ filan yok, kavrulacak yağ kalmamış durumda. Soyup soğana çevirmiş, dünya kadar da borç bırakıp gitmiş durumdalar. Biz kendi yağımızla kavruluruz ama siz kendi belediyelerinizin ve kayyımların tahribatını, yani borçlarını bir an önce üstlenmek zorundasınız" diye konuştu. 

Genel Kurulda CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın hükumetin İsrail ile yaptığı ticareti eleştirmesiyle birlikte AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile Ağbaba arasında tansiyon yükseldi. Ağbaba, söz alarak, "Namaz kılarken İsrail'in uçaklarına mazot satmaya, benzin satmaya devam ettiniz. Şu ikiyüzlülüğü düşünebiliyor musunuz, bir taraftan Gazzeli çocuklar için namaz kılıyorlar, diğer taraftan İsrail'in jetlerine yakıt gönderiyorlar" ifadelerini kullandı.

Genel Kurulda CHP, DEM Parti, İyi Parti ve Saadet Partisi'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmezken turist rehberleri ve seyahat acentelerine ilişkin düzenlemeleri içeren Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, gündemin ön sırasına alındı. Yarın turist rehberleri ve seyahat acentelerine ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifinin görüşmelerinin tamamlanacak.

TIKLAYIN - CHP'li Ağbaba'dan AKP'li Zengin'e: Namaz kılarken İsrail'in uçaklarına benzin satmaya devam ettiniz

TBMM Genel Kurulu'nda, İliç faciasından sonra kritik bir kanun görüşmesi olan ve seçim nedeniyle ertelenen enerji alanında düzenlemeler içeren Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlandı. Genel Kurulda, grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, seçim sonuçlarının her siyasi partiye açık mesajlar verdiğini, her siyasi partinin bu mesajları doğru okuması gerektiğini belirterek, "Elbette biz de vatandaşımızın mesajını doğru okuyup vatandaşımızın arzu edeceği, güçlü, yeni bir siyasi aklı, yeni bir hikayeyi ortaya koyacağız" diye konuştu.

Saadet Partili Şahin: Partili cumhurbaşkanlığı uygulamasına son verilmeli

Türkiye'de hükümet sisteminin 16 Nisan 2017 referandumunda değiştiğini hatırlatan Şahin, "Eğer Türkiye bu sistemle yoluna devam edecekse bu sistemin revizyona uğraması şarttır. Ben, buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bizim eleştirilerimiz, itirazlarımız var zaman zaman ancak Sayın Cumhurbaşkanının bu ülkeye önemli hizmetleri olmuştur, bir önemli hizmeti daha olsun. Sistemin en önemli sancısı olan şu partili cumhurbaşkanlığı uygulamasına son verilmesi, tarafsız bir cumhurbaşkanlığı makamının olması ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlenmesi için Sayın Cumhurbaşkanımızdan tarihi bir adım beklediğimizin altını çizmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

İyi Parti Grup Başkanvekili Usta: İktidar, milletimizin taleplerine kulağını tıkadı, seçimlerde hezimet yaşadı

İyi Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta da 31 Mart seçimlerinde milletin verdiği mesajı doğru okumak gerektiğini belirterek, "14-28 Mayıs seçimlerinde milletimiz Sayın Cumhurbaşkanına ve AK Parti'ye bir imkan tanımıştı. Aradan geçen 11 aylık süre içerisinde fahiş zamlar, önü alınamayan enflasyon milletimizi canından bezdirmiştir. İktidar, milletimizin haklı taleplerine kulağını tıkamıştır ve bunun sonucunda da bu seçimlerde büyük bir hezimet yaşamıştır" değerlendirmesinde bulundu.

İsrail ile İran arasındaki gerilimin tedirginlikle takip edildiğini belirten Usta, "Dış politikadaki birinci esas, hepimizin bildiği gibi ülkemizin milli menfaatleridir. Bu kapsamda, Türkiye Cumhuriyeti devletinin, İsrail ile İran arasındaki gerilimi devlet aklının gerektirdiği tecrübeyle okuyup milli menfaat çerçevesi içerisinde yorumlayarak pozisyon alması tartışmasız bir gerçek olarak kabul edilmelidir" diye konuştu.

Eski MHP Grup Başkanvekili Akçay: Demek ki oylar çalınmıyormuş, trafolara kedi girmiyormuş

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise Nevşehir Milletvekili Filiz Kılıç'ın bugün itibarıyla MHP Grup Başkanvekilliği görevine başladığını belirterek, kendisini tebrik etti ve başarılar diledi.

Türkiye'nin 31 Mart mahalli idareler seçimlerini demokrasiye yakışır bir olgunlukla tamamladığını vurgulayan Akçay, milletin sandık vasıtasıyla mesajını verdiğini söyledi.

MHP'nin bu seçimde 227 belediye başkanlığı kazandığını ve seçimlere katıldıkları 51 ilde, il genel meclislerinde yüzde 16'yı aşkın bir oy potansiyeline sahip olduğunu söyleyen Akçay, şöyle devam etti:

"31 Mart seçimleri bütün herkese, bilhassa demokrasiye ve kendi ülkemize inancı zayıf olan kesimlere de çok önemli mesajlar vermiştir. Kaybettiği seçimlerden sonra kendisi hariç herkesi suçlayan, seçimlerin meşruiyetini tartışmaya açmaya çalışan, demokrasiyi ve milli iradeyi hazmedemeyen bazı kesimler bu defa seçim sonuçlarına itiraz etmemiştir. Demek ki neymiş? Türkiye güvenilir seçimler yapıyormuş. Türkiye, bu konuda dünyanın önde gelen ülkeleri arasındadır. Demek ki oylar çalınmıyormuş, trafolara kedi girmiyormuş, Anadolu Ajansı manipülasyon yapmıyormuş."

DEM Parti Grup Başkanvekili Temelli: Belediyeleri soyup soğana çevirmişler

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in iktisat fakültesi mezunu olduğundan şüphe ettiğini belirterek, "Bir demeç vermiş, demiş ki; 'Belediyeler kendi yağıyla kavrulsun.' Bizim kazandığımız belediyeler, 5 sene kayyımlarla yönetildi ve kazandığımız belediyelerin bir kısmı da AKP belediyeleriydi. Dolayısıyla biz o belediyelerden içeriye girdiğimizde; hatırlarsınız 2019'da halıyı alıp götürmüşlerdi; şimdi girdiğimizde orada yağ filan yok, kavrulacak yağ kalmamış durumda. Soyup soğana çevirmiş, dünya kadar da borç bırakıp gitmiş durumdalar. Biz kendi yağımızla kavruluruz ama siz kendi belediyelerinizin ve kayyımların tahribatını, yani borçlarını bir an önce üstlenmek zorundasınız" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Günaydın: Memleketin sıkabileceği bir kemer kalmamıştır

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, 31 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde CHP'nin yüzde 37,7 oyla kendisinden sonra gelen partiye 2 puan fark atıp birinci parti olduğunu belirterek, CHP'nin 14 büyükşehir, 21 il, 337 ilçe, 48 belde olmak üzere toplam 420 belediye kazandığını anlattı.

Günaydın, CHP'nin hiç kimseyi ayırt etmeden ülkesi için çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Türkiye'nin resmi gıda enflasyonuna işaret eden Günaydın, "Biz bunları size gösterdik, 'dış güçler' dediniz. Saraylarda yatlarda yaşamaya o kadar alıştınız ki hayattan koptunuz" yorumunu yaptı.

Günaydın, 2026'nın ilk çeyreğinde enflasyonun düşmeye başlayacağına yönelik açıklamaları hatırlatarak, "Bu zaman dilimi içerisinde kemer sıkacakmış memleket. Kemeri sıkacağınız göbekleriniz önünüzde duruyor. Memleketin sıkabileceği bir kemer kalmamıştır, bunu bilin. Artık emeklinin, işçinin, işsizin sırtına binmekten vazgeçin" ifadelerini kullandı.

Bugün Genel Kurul'da görüşülecek ve 14 maddeden oluşan turist rehberleri ve seyahat acentelerine ilişkin kanun teklifinin bir günde görüşülebileceğini ama görüşmelerin 3 güne bölündüğünü söyleyen Günaydın, "Gündeminiz yok. Çünkü halkın sorunlarıyla ilgilenmiyorsunuz" dedi.

Günaydın, "10 bin lira olan asgari emekli maaşını asgari ücretle eşleyelim 17 bin lira yapalım; asgari ücreti enflasyona göre her üç ayda bir güncelleyelim, var mısınız?" diye sordu.

AKP Grup Başkanvekili Zengin: Her eğitim seviyesinden insan neye, niçin oy kullandığını bilerek sandığa gitti

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, MHP'de Grup Başkanvekili olarak göreve başlayan Nevşehir Milletvekili Filiz Kılıç'ı tebrik ederek, "Bir kadın arkadaşımızın daha grup başkanvekili görevini almış olması Meclisimiz için bir şanstır" dedi.

31 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin önemine işaret eden Zengin, yerel seçimlerin karakterinin oldukça farklı olmasının en önemli sebebinin 500 bin 155 kişinin seçilmesi olduğunu söyledi.

Bütün siyasi partilerin seçim sonuçlarını okuyacağını, kendilerinin de öyle yaptığını söyleyen Zengin, 1999 seçimlerinde yerel seçimler ve genel seçimlerin birlikte yapıldığını, sandıklardan çıkan her bir sonucun farklı olduğunu dile getirdi.

Temyiz kudretine sahip olmanın önemine işaret eden Zengin, "Siyasi manada Türkiye'de insanlarımız, seçmenimiz, hakiki temyiz kudretine sahiptirler. Her yaşam tarzından, her eğitim seviyesinden insan son derece özenle neye, niçin oy kullandığını bilerek sandığa gitmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Meclisi kapattırmaktan mutluluk duyan milletvekilleri olduğunu söyleyen Zengin, "Eğer bir çağrıları varsa bugün çalışalım, 14 madde bir şey değil, bugün bitirelim. Ertesi gün de elimizde başka bir kanunumuz var enerjiyle alakalı, o kanunu çalışalım. Sonuna kadar çalışmaya biz varız" ifadelerini kullandı.

AKP'nin tam 22 yıldır Türkiye ve dünya tarihinin en başarılı partisi olduğunu söyleyen Zengin, bundan sonra da bu başarılarını devam ettireceklerini söyledi.


Muhalefet partilerinin grup önerileri kabul edilmedi

Genel Kurulda Saadet Partisi'nin "hayat pahalılığı", İyi Parti'nin "Ordu'daki yerel seçim", DEM Parti'nin "31 Mart'taki yerel seçimler" ve CHP'nin "İsrail'in Gazze saldırıları" ile ilgili grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.

Görüşmelerin ardından yapılan oylamalarda CHP, DEM Parti, İyi Parti ve Saadet Partisi'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Genel Kurulda daha sonra AKP grubunun gündem ve çalışma saatlerine ilişkin önerisi ele alındı.

Kabul edilen öneriyle, turist rehberleri ve seyahat acentelerine ilişkin düzenlemeleri içeren Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi gündemin ön sırasına alındı. Genel Kurulda bugün ve yarın turist rehberleri ve seyahat acentelerine ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifinin görüşmelerinin tamamlanması; 18 Nisan Perşembe günü enerji alanında düzenlemeler içeren Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine geçilmesi kararlaştırıldı.

Ayrıca, Genel Kurulun nisan ve mayıs aylarındaki çalışma günlerinde, denetim konuları görüşülmeyerek, gündemdeki kanun tekliflerinin ele alınması kararı alındı.

Genel Kurulda daha sonra Danışma Kurulunun "TBMM'nin açılışının 104. Yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" dolayısıyla TBMM Genel Kurulunda düzenlenecek özel oturumla ilgili kararı görüşüldü.

Kabul edilen öneriye göre, 23 Nisan Salı günü özel gündemle toplanacak Genel Kurulda yapılacak görüşmelerde, TBMM'de temsil edilen siyasi partilerin grup başkanlarına 10'ar dakika, grubu bulunmayan siyasi partilerin genel başkanlarına da talepleri halinde 3'er dakika süreyle söz verilecek ve bu birleşimde başka konular görüşülmeyecek.

Genel Kurulda, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer'in Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu ve Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi de yapılan oylamayla kabul edilmedi.

Turist rehberleri ve seyahat acentelerine ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifinin görüşmelerine geçildi.

Birleşim 23.09’da kapandı.