Dünya

Cebelitarık, 180 senenin ardından yeniden Birleşik Krallık'a bağlı 'şehir' statüsüne yükseltildi

Karar, Kraliçe 2. Elizabeth tarafından 'Platin Jubile' kutlamaları kapsamında alındı

29 Ağustos 2022 12:14

İber Yarımadası'nda, İspanya'nın güneyinde bulunan bir Britanya toprağı olan Cebelitarık'ın statüsü, 180 senenin ardından yeniden 'şehir' sınıfına yükseltildi.

Coğrafi konumu nedeniyle kilit bir ülke konumunda olan 33 bin nüfuslu Cebelitarık, Kraliçe Elizabeth'in kararıyla Birleşik Krallık'a bağlı şehir statüsüne yükseldi. BBC'de yer alan habere göre, Ulusal Arşiv'de yer alan belgelerde, Cebelitarık'ın 1842 yılında Kraliçe Victoria döneminde de şehir olarak kabul edildiği ortaya çıktı. 

Başbakanlık görevini bırakmak üzere olan Boris Johnson, 180 yıllık bekleyişin ardından Cebelitarık'ın yeniden şehir olarak kabul edilmesini "büyük bir onur" olarak nitelendirdi. 

Kraliçe 2. Elizabeth'in tahtta 70'inci görev yılı olması dolayısıyla kutlanan 'Platin Jubile' kapsamında, Cebelitarık'ın yanı sıra, Falkland Adaları'na bağlı Stanley'nin de aralarında bulunduğu 81 yerin statüsü 'şehir' olarak değiştirildi.

Cebelitarık, 1713'ten bu yana Birleşik Krallık'a bağlı. Dağlık bir ülke olan Cebelitarık, Akdeniz'i Atlantik Okyanusu'na bağlıyor.