Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 12 bin 300 oldu

ABD'li yetkili Washington'un yakıt anlaşmasını kabul ettirmek için İsrail'e büyük baskı uyguladığını söyledi

18 Kasım 2023 23:30

T24 Dış Haberler

İsrail, ABD'den gelen baskılar üzerine günde iki yakıt kamyonunun Gazze Şeridi'ne girmesine izin vereceğini açıkladı. 

Bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi her iki günde bir yaklaşık 140 bin litre yakıtın girişine izin verileceğini söyledi. Yetkili, bu miktarın büyük bir kısmının yardım götüren kamyonlara ve BM'ye su ve sanitasyon desteği sağlamak için kullanılacağını söyledi. Kalan kısmı ise yakıt yetersizliği nedeniyle kesilen cep telefonu ve internet hizmetleri için kullanılacak. 

Hamas'ın üst düzey yöneticilerinden Usame Hamdan, "İsrail, öldürmekten ve soykırımdan başka bir şeye inanmayan bir kültür" dedi. 

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 5 bini çocuk, 3 bin 330'ü kadın olmak üzere 12 bin 300 oldu. 

ABD'li yetkili: Washington yakıt anlaşmasını kabul ettirmek için büyük baskı uyguladı

BBC'nin aktardığına göre; ABD'li yetkili Washington'un yakıt anlaşmasını kabul ettirmek için İsrail'e büyük baskı uyguladığını söyledi.

Yetkili, anlaşmanın prensipte haftalar önce kararlaştırıldığını ancak İsrail tarafından iki nedenle geciktirildiğini sözlerine ekledi. İddiaya göre; İsrailli yetkililer, ABD'ye Gazze'nin güneyinde yakıtın aslında bitmediğini ve önce bir rehine anlaşması yapıp yapamayacaklarını görmek istediklerini söyledi. 

İhtiyaç duyulan miktarın yarısından daha az 

UNRWA'nın son durum raporunda temel insani yardım operasyonları için her gün 160 bin litre yakıta ihtiyaç olduğunu belirti. UNRWA'nın raporunda belirttiği miktar, İsrail'in kabul ettiği miktarın iki katından daha fazla. 

Gazze'deki tuzdan arındırma tesisinin çalıştırılması, evlere ve hastanelere elektrik sağlanması, temizlik, ulaşım ve iletişim altyapısı için yakıta ihtiyaç var.

Ayrıca bölgeye yardım ulaştırılması için de hayati önem taşıyor.

İsrail, Hamas tarafından çalınabileceği ve askeri amaçlarla kullanılabileceği gerekçesiyle Gazze'ye yakıt girişini engelliyor.

BM: Katliam ve zulüm sonlanmalı 

BM, "Gazze'de çocuklar ve sivillerin sığındıkları okulda yine öldürüldükleri korkunç görüntüler görüyoruz, katliam ve zulüm sonlanmalı" açıklamasını yaptı. 

Hamas: İsrail, öldürmekten ve soykırımdan başka bir şeye inanmayan bir kültür

Gazze'deki hükümetten yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nde enkaz altında ya da cesetleri sokaklarda olup henüz ulaşılamayan 4 binden fazlası kadın ve çocuk olmak üzere 6 bin kayıp olduğu aktarıldı. 

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 12 bin 300 oldu

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 5 bini çocuk, 3 bin 330'ü kadın olmak üzere 12 bin 300 oldu. 

Netanyahu: Biden gerekli mühimmatları göndermeye devam ediyor 

İsrail Başbakanı Netanyahu, “Biden bizimle aynı ortak çıkarları görüyor. Gerekli mühimmatları göndermeye devam ediyor” dedi. 

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında gazeteci Sari Mansur hayatını kaybetti

İsrail ordusunun Gazze'nin Bureyc Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırı sonucu Filistinli gazeteci Sari Mansur hayatını kaybetti. Mansur'un cenazesi, Aksa Şehitleri Hastanesi'ne getirildi.