Gündem

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin, gazetecileri hedef gösteren siyasilere seslendi: Türkiye bir mafya ülkesi değildir, en ufak zararın sorumlusu sizler olursunuz

“Gazeteciler siyasetçilere düşmanlık olsun diye değil, kamu yararı için bu haberlerini yapmaktadırlar. Meslektaşlarımızın göreceği en ufak zararın sorumlusu sizler olursunuz. Gazeteciler sizin düşmanınız değildir, elinizi meslektaşlarımızın üzerinden çekin!”

11 Ekim 2023 14:43

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, son günlerde kamuoyunun yakından takip ettiği Sinan Ateş cinayeti ve tutuklanan Ayhan Bora Kaplan’ın ilişkileriyle ilgili haberleri kaleme alan T24 yazarı Tolga Şardan ve gazeteci Alican Uludağ'ın siyasiler tarafından hedef gösterilmesini kınayarak, "Türkiye bir mafya ülkesi değildir. Meslektaşlarımızın göreceği en ufak zararın sorumlusu sizler olursunuz" dedi. 

MHP Genel Başkan Yardımcısı, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi ve İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter'in, Başsavcıvekili Ahmet Altun'a Sinan Ateş dosyasında bazı şüphelilerin bırakılması karşılığında Yargıtay üyeliği teklif ettiği iddia edilmişti. Yönter, söz konusu haberin duyuran gazeteci Alican Uludağ’ı sosyal medya hesabından hedef alarak, “Alican Uludağ, bu iğrenç iddianı ispat etmezsen alçaksın, şerefsizsin, müfterinin en önde gidenisin. Yargıda hesaplaşacağız” demişti.

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Tolga Şardan'ın Ayhan Bora Kaplan'ın gözaltına alınmasını duyuran haberlerinin ardından, "Operasyon çocukları devrede… Görev yaptığımız dönem boyunca iftiradan, itibar suikastından beslenenler paydaşlarıyla intikam süreci yönetiyorlar. Aynı 'medya', aynı 'kaynaklar'… Bu istikrarlı iftira düşkünleri için suç duyurusunda bulunacağız" açıklaması yapmıştı.

TIKLAYIN - MHP'li İzzet Ulvi Yönter, "Sinan Ateş savcısıyla görüştüğü" iddiasını haberleştiren gazeteciyi hedef aldı: Şerefsizsin, müfterinin en önde gidenisin

Son dönemde gazetecilere yönelik sosyal medya üzerinden başlayan linç kampanyalarının ardından açıklama yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, 77 yıllık basın örgütü olarak gazetecilerin yanında olduklarını duyurdu. 

Bilgin’in açıklaması şöyle:

“Çeşitli gruplar, tarikatlar ya da siyasetçiler meslektaşlarımızı hedef göstermeyi alışkanlık haline getirmiştir. Maalesef son günlerde meslektaşlarımızın siyasetçiler tarafından artan biçimde hedef gösterildiğine şahit oluyoruz. Bu durum gazetecilerin güvenliğine ilişkin kaygılarımızı ciddi biçimde arttırmaktadır.

TIKLAYIN - Süleyman Soylu, Ayhan Bora Kaplan haberi için suç duyurusunda bulunacak

Sinan Ateş’in öldürülmesiyle ya da mafya lideri Ayhan Bora Kaplan’la ilgili soruşturmalarda olayların siyasi yönü nedeniyle bu konuyla ilgili haber yapan, soru soran meslektaşlarımız siyasetçiler tarafından sert ifadelerle suçlanmış, hakarete uğramış, hedef gösterilmiştir. Meslektaşımız, üyemiz Yıldız Yazıcıoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye Sinan Ateş cinayetiyle ilgili ocak ayında yönelttiği soru nedeniyle TBMM çatısı altında ite kaka uzaklaştırılmış, parti yetkililerince çok ağır ifadelerle suçlanıp hedef gösterilmiştir. Yine üyemiz, kıdemli meslektaşımız Tolga Şardan, Ayhan Bora Kaplan olayıyla ilgili haberleri yayınlayarak olayın iç yüzünü kamuoyuyla buluşturmasının ardından eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından hedef gösterilmiş ‘operasyon’ yürütmekle suçlanmıştır. Son olarak yine Sinan Ateş cinayetiyle ilgili soruşturmanın arka planına ilişkin haberleri nedeniyle üyemiz, meslektaşımız Alican Uludağ MHP’li siyasetçiler tarafından çok ağır ifadelerle hedef gösterilmiştir.

"Türkiye bir mafya ülkesi değildir, gazeteciler gizli kalmış olayları aydınlatmakla mükelleftir"

Gazeteciler kamuoyunun merak ettiği, gizli kalmış olayları aydınlatmakla mükelleftir. Bu kamu adına yürütülen bir görevdir. Meslektaşlarımız edindikleri bilgi ve belgeleri gazetecilik etik kurallarına harfiyen riayet ederek kamuoyuna aktarmaktadırlar. Ancak siyasetçilerin gazetecileri hedef gösteren açıklama ve davranışları tüm meslektaşlarımızı zor durumda bırakmakta, kamuoyunun haber alma hakkını engellemektedir.

Türkiye bir mafya ülkesi değildir. Siyasetçiler anayasanın ve yasaların üzerinde olmadıkları gibi denetimden de azade değildirler. Gazetecilerin kamu adına yürüttükleri haber görevi aynı zamanda bir denetim işlevi taşır. Bir gazeteci kamu görevi olarak siyasi bir cinayetin arka planını soruştururken kimseden izin ya da onay almak zorunda değildir. Ve bu denetimden çekinmeyen siyasetçilerin de gazetecilere saldırganlık beslememesi beklenir. Çünkü gazeteciler siyasetçilere düşmanlık olsun diye değil, kamu yararı için bu haberlerini yapmaktadırlar.

"Elinizi gazetecilerin üzerinden çekin!"

77 yıllık bir basın meslek örgütü olan Gazeteciler Cemiyeti olarak, hedefe konulan meslektaşımız, üyemiz Alican Uludağ’ın ve haberleri nedeniyle saldırıya uğrayan, uzun tutukluluk süreleriyle baskılanan, cezalandırılan tüm meslektaşlarımızın arkasındayız. Haberleri nedeniyle siyasetçilerin ya da diğer güç gruplarının hedefi haline gelen meslektaşlarımızı savunmayı sürdüreceğiz.

Meslektaşlarımıza yönelen saldırganlık karşısında yetkilileri ve siyasetçileri uyarıyoruz. Gazetecilerin haberleri nedeniyle sözlü saldırganlığa uğraması, bu saldırılara cezasızlık uygulanması beraberinde hep daha ağır saldırıları getirmiştir. Meslektaşlarımızın göreceği en ufak zararın sorumlusu sizler olursunuz. Gazeteciler sizin düşmanınız değildir, elinizi gazetecilerin üzerinden çekin!”