Kültür-Sanat

Gazeteci Yaşar Kemal söyleşisi: İnce Memed neyse röportajlarım odur

01 Mart 2024 17:06

Yaşar Kemal Vakfı, Darüşafaka Cemiyeti ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından düzenlenen "Gazeteci Yaşar Kemal" başlıklı söyleşi, Yapı Kredi Kültür Sanat – Loca'da gerçekleşti. Feridun Andaç'ın moderatörlüğünde, iletişim bilimci ve akademisyen Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu, gazeteci-yazar Vahap Munyar ve gazeteci-yazar Derya Sazak'ın katılımıyla gerçekleşen etkinlik, Yaşar Kemal'in gazetecilik kariyerini detaylı bir şekilde ele aldı.

Ayşe Semiha Baban'ın açılış konuşmasıyla başlayan söyleşide, iletişim bilimci ve akademisyen Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu, gazeteci-yazar Vahap Munyar ve gazeteci-yazar Derya Sazak, Yaşar Kemal'in 1950'lerde başlayan ve uzun yıllar süren röportaj yazarlığına odaklandı. Yaşar Kemal, röportajlarını bir yan uğraş olarak değil, adeta bir edebiyat eseri gibi titizlikle hazırladığını vurgulayarak, "İnce Memed neyse röportajlarım odur" şeklinde tanımladığı biliniyor

Söyleşide ayrıca, yazarın romancılığı perspektifinden gazetecilik mesleğine bakışı da detaylı bir şekilde ele alındı. Yaşar Kemal, röportajlarına verdiği önemi ve gazetecilikle kurduğu özgün bağlamıyla, edebiyat dünyasında önemli bir iz bırakmıştır.