Medya

Gazeteci Ruşen Takva’nın yaptığı suç duyurusu “kişilik hakları ihlaline” kararına rağmen reddedildi

21 Haziran 2023 14:47


İktidara yakınlığı ile bilinen Yeni Akit gazetesi ve genelgundem.com sitelerinde hakkında yayınlanan haberler sonrası birçok tehdit alan gazeteci Ruşen Takva’nın yaptığı “hakaret ve iftira” konulu suç duyurusu, Van Savcılığı tarafından, “Kişilik hakları ihlal olsa da, kovuşturmaya yer yok” denilerek reddedildi.

Geçtiğimiz yıl gazeteci Takva’nın Türkiye-İran sınırından göçmen girişlerine dair yaptığı haberi, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, sosyal medya hesabından paylaşmıştı.

Bunun üzerine eylülde Yeni Akit ve genelgundem.com siteleri, Özdağ’ın alıntı yaptığı Takva’dan “PKK’lı gazeteci” diye bahsederek, gazetecinin göçmenlere dair haberlerinde “Türkiye’nin sınırlarının rahat rahat geçilebildiği yönünde algı oluşturmaya” çalıştığını iddia etmişlerdi.

Takva’nın Avukatı Burcu Şeber, Kasım 2022'de haberlerin yayınlandığı site yetkilileri hakkında, “Sesli Yazılı veya Görüntülü Bir İleti İle Hakaret, İftira” iddiasıyla Van Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

19 Haziran'da savcılık, şüpheliler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin aktardığına göre, Avukat Şeber, kararın hukuksuz olduğunu söyledi:

“Çünkü müvekkilime iftira atarak resmen hedef gösterdiler, haber içeriğinde daha önce beraat ettiği dosya öne sürülerek sanki ceza almış gibi algı oluşturdular.”

Kovuşturmaya yer olmadığına dair kararda Takva’nın kişilik haklarının ihlal edildiğine katılan savcı, basın özgürlüğü vurgusu yapan savcı, “Şüphelilerin kullandıkları ‘PKK’lı gazeteci’ ifadesiyle müştekinin kişilik haklarına saldırdıkları kabul edilse de şüphelilerin yaptıkları haberlerin dayanağı olan basın özgürlüğü ile müştekinin kişilik haklarının çatıştığı görülmektedir” ifadesini kullandı.

Şeber “haberlerin okuyucunun ilgisini çekmek ve bu ilgiyi diri tutmak için haberi çarpıcı, şoke edici bir lisanla kaleme alınması, eleştiri sınırlarını zorlaması yapılan işin doğasından kaynaklanmaktadır” denildiğini hatırlatarak, Takva’ya yönelik tehditlerin dosyaya eklenmesine rağmen, bunun göz ardı edildiğini söyledi.

Takva’nın hedef gösterildiğini söyleyen Şeber, Takva’nın bu haberlerden sonra tehdit mesajları aldığını da söyleyerek, bu mesajları gönderenler hakkında da hukuki süreç başlatıldığını belirtti.

Gazeteci Takva: İktidara yakın gazeteyseniz; insanların kişilik haklarını dahi ihlal etseniz basın özgürlüğü 

Gazeteci Ruşen Takva, konuyla ilgili sosyal medya hesabından, "Yargıdaki ‘çifte standartın’ kararı Van’da yazıldı. İktidara yakın gazeteyseniz; insanların kişilik haklarını dahi ihlal etseniz basın özgürlüğü. Yok eğer sadece gazeteciyseniz; doğru haber bile yazsanız ‘dezenformasyon yasası’ ile soruşturma, mahkeme, tutuklama!" dedi. 

RSF: Keyfe keder bir karar  

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Temsilcisi Erol Önderoğlu, "Yıllardır Van Bölgesi’nde risk altında başarılı habercilik yapan @RusenTakva ‘ya ‘PKK’lı gazeteci’ demek ifade özgürlüğüymüş. Bu karar, gazeteci güvenliğini tehlikeye atan, yaftalamaya davet çıkaran hukukla alakası olmayan keyfe keder bir karardır” açıklamasını yaptı.