Gündem

Gazeteci Rabia Çetin’in yargılandığı “retweet” davası eylüle ertelendi

"Aynı retweet'ten beraat alanlar var"

13 Nisan 2023 13:41

Deniz Poyraz Davası hesabından yapılan bir paylaşımı retweetlediği için gazeteci Rabia Çetin hakkında açılan dava, esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için ertelendi.

Savunmanlığını MLSA’nın üstlendiği gazeteci Rabia Çetin’in “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” ve “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçlamalarıyla yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) sayfasında aktarılana göre, 2 Kasım 2022 tarihli iddianamede Çetin’e yöneltilen suçlamaya “Deniz Poyraz Davası” isimli sosyal medya hesabından 17 Nisan 2022 tarihinde yapılan ve Çetin’in de şahsi sosyal medya hesabından retweetlediği” paylaşım delil olarak gösterildi. Suçlama konusu yapılan paylaşımda “Saldırının ve cinayetin aydınlatılması için etkin soruşturma yapmayan, delillerin karartılmasını sağlayan, tetikçi dışında gerçek faillerin ortaya çıkarılmasını engelleyen soruşturma savcısı, Deniz Poyraz’ın acılı babası hakkında  propaganda suçlamasıyla dava açtı” ifadeleri kullanıldı.

“Kamuoyunu bilgilendirmek için paylaştım”

Avukatı Veysel Ok ile duruşmada hazır bulunan Çetin, kimlik tespitinin ardından savunmasına başladı. Serbest çalışan bir gazeteci olduğunu söyleyen Çetin şöyle konuştu:

“Herhangi bir kamu görevlisini kimseye hedef göstermedim, suçlamaları kabul etmiyorum. Twitter hesabı bana aittir, yargılama konusu tweeti ben yazmadım. Deniz Poyraz Davası’nı takip ediyordum, kamuoyunu bilgilendirmek için paylaştım.”

Çetin, “Her retweet yaptığınıza katılmak zorunda değilsiniz” diyerek kimseyi hedef gösterme kastıyla hareket etmediğini, içerik incelendiğinde de ortada bir hakaret olmadığının anlaşılacağını söyledi.

Avukat Ok: Aynı retweetten beraat alanlar var

Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını (HAGB) kabul etmeyen Çetin’in ardından avukatı Veysel Ok, mütalaa sunulacaksa savunma yapacaklarını söyledi. Mütalaanın hazır olmadığının söylenmesinden sonra konuşmasına devam eden avukat Ok, retweet yapmanın yazılana katılma anlamı taşımadığını, bilgi paylaşımı olabileceğini anlatan bir tezi mahkemeye sundu.

“Aynı retweet ile ilgili farklı mahkemelerde yargılanan müvekkilimiz hakkında verilen beraat kararı var” diyen Ok, mütalaa sonrasında detaylı savunma yapacaklarını söyledi.

İddia makamı, esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın tarafına gönderilmesini istedi.

Müşteki savcının katılma talebini kabul eden mahkeme, esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın iddia makamına gönderilmesine karar vererek davayı 13 Eylül’e erteledi.

Dava hakkında

2 Kasım 2022 tarihli iddianamede Çetin’e yöneltilen suçlamaya “Deniz Poyraz Davası” isimli sosyal medya hesabından 17 Nisan 2022 tarihinde yapılan ve Çetin’in da şahsi sosyal medya hesabından retweetlediği paylaşım delil olarak gösteriliyor.

Çetin’in söz konusu paylaşımı nasıl ve ne zaman yaptığını belirtmeyen iddianame savcısı, paylaşımda geçen “Saldırının ve cinayetin aydınlatılması için etkin soruşturma yapmayan, delillerin karartılmasını sağlayan, tetikçi dışında gerçek faillerin ortaya çıkarılmasını engelleyen soruşturma savcısı…” ifadelerini paylaşarak Çetin’in müşteki savcı C.U.’ya görevinden dolayı alenen hakaret ettiğini iddia ediyor ve gazetecinin bu suçtan cezalandırılmasını talep ediyor. İddianame savcısı ayrıca “soruşturma savcısı, Deniz Poyraz’ın acılı babası hakkında propaganda suçlamasıyla dava açtı” cümlesini içeren gönderiyi paylaşarak Çetin’in müşteki savcı C.U.’yu terör örgütlerine hedef gösterdiğini iddia ediyor. İddianame savcısı, gazeteci Çetin hakkında kamu davası açılmasını ve gazetecinin cezalandırılmasını talep ettiği iddianamede “Abdulillah Poyraz’ın soruşturma dosyasında Terör Suçları Soruşturma Bürosunda görev icra eden müştekiyi terör örgütlerine hedef göstermek suretiyle üzerine atılı terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme suçunu işlediği anlaşılmıştır” ifadelerine yer veriyor. İddianame savcısı, bu ifadeleri iddianamenin başında Abdulilah Poyraz’a “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla dava açıldığı ve Abdulilah Poyraz’ın bu davada beraat ettiği bilgilerine yer vermesine rağmen kullanıyor. İddianameyi kabul eden İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 Kasım 2022 tarihinde yetkisizlik kararı vererek dosyayı Çetin’in “yakalandığı yer” olan İstanbul’a göndermişti.

Gazeteci Rabia Çetin hakkındaki iddianameyi hazırlayan savcı, kopyala/yapıştır yöntemi ile hazırladığı iddianameler ile aralarında gazeteci Nazlan Ertan, Sendika.Org muhabiri Derya Saadet, İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Eren Keskin, İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD) Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Yılmaz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ilçe yöneticileri, insan hakları savunucuları, kurum temsilcileri ve avukatların da bulunduğu en az 40 kişi hakkında “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” ve “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçlamaları ile ayrı ayrı dava açtı.

Gazeteci Ertan ve hak savunucusu Yılmaz haklarında açılan davaların ilk duruşmalarında beraat ederken gazeteci Saadet ve hak savunucusu Keskin’in yargılanmalarına devam ediliyor.