Ekonomi

Gazeteci Bahadır Özgür: Gübretaş'ta neler oluyor?

27 Aralık 2023 09:22

Gazete Duvar yazarı Bahadır Özgür, son bir ayda 60 milyar liradan fazla eriyerek yüzde 50'ye yakın değer kaybı yaşayan Gübretaş ile ilgili yazdı. Gübretaş'ın 5 Haziran 2023 tarihinde SPK’ya yüzde 300 oranında sermaye artırımı için başvurduğunu aktaran Özgür, "Ancak 18 Aralık 2023 günü şirket borsaya yaptığı açıklamada talebin reddedildiğini duyuruyor. Açıklamada dikkat çeken noktalardan birisi, SPK’nın kararı 7 Aralık 2023 günü yaptığı toplantıda alması. Yani arada 11 gün var. Elinde yüklü miktarda Gübretaş hissesi bulunan birilerini avlayacaksanız eğer, mükemmel bir fırsat" dedi.

SPK’nın sermaye artırımını reddetmesinin sebebinin Gübretaş’ın İran’daki iştiraki Razi Petrokimya hakkında süren bir dava için bilançoda karşılık ayrılmamış olması olduğunu dile getiren Özgür, yazısında şunları söyledi:

"İran’da yerel mahkeme fazla doğal gaz kullanımı dolayısıyla Razi Petrokimya hakkında dava açmıştı. Uzun zamandır devam ediyor. Gübretaş’ın son finansal raporuna göre, Razi’den istenen ceza miktarı 330 milyon dolar. Öyle bir olay ki, İran hükümeti, Razi Petrokimya’yı adeta esir almış gibi. Gübretaş’taki bütün düğüm buradan kaynaklanıyor işte. 

Gübretaş’a, birisi 2011’de iflasını ilan eden Tabosan, diğeri ihaleden 4 ay önce kurulmuş, kurulduktan iki ay sonra Halkbank ve Vakıfbank’tan 20 milyon Euro kredi almış Asya Gaz da ortak edilerek 2008’de tam 462 milyon Euro’ya satın alındı Razi. Asya Gaz, adını kamuoyunun yaygın biçimde Sezgin Baran Korkmaz vakasında duyduğu Şaban Kayıkçı’nın şirketi. Kayıkçı’nın siyasi hamisinin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi danışmanı Ali İhsan Arslan olduğu yıllardır biliniyor. Zaten baba Mehmet İhsan Arslan da neredeyse Erdoğan’ın siyasi hayatının başından beri var."

Yazının tamamı için tıklayın