Dünya

Gastroenterologlar yemekten kaçındıkları yemekleri paylaştılar

20 Temmuz 2023 14:37

Hepimizin müsamaha gösterdiği şeyler var: Uzun, stresli bir günden sonra yediğimiz büyük bir kap çikolatalı dondurma, bir cuma gecesi kola ile birlikte yenen bir dilim pizza ya da herkesin hakkında çıldırdığı bir restoranda hamburger ve patates kızartması yemek belki de…

“Ölçülü olan her şey” bir sebepten ötürü vardır denir. Çoğu doktor ve beslenme uzmanı bilir ki, kendinizi sevdiğiniz yemeklerden tamamen yoksun bırakmak, onları yemeniz gerektiğinden çok daha fazla yemenize sebep olarak geri tepecektir. Ama beslenme uzmanlarının bağırsaklarını ve sindirim sistemlerini sağlıklı tutmak adına yüzde 99 hatta bazen yüzde 100 oranda yemekten kaçındıkları yemekler var.

Bu yemeklerden hiçbiri, siz onları yedikten sonra ömrünüzden yıllar eksiltmeyecektir. Ama yine de beslenme uzmanlarının çok nadiren yediği yemekler var. İşte Huffington Post'a konuşan uzmanların hazırladığı liste...

Protein barları

Protein barları sağlıklı değil mi? Bazıları -mesela gerçek meyve ve kuruyemişle yapılanlar- diğerlerine göre daha iyi olsa da Tufts Medical Centre'da beslenme uzmanı olan Dr. Harmony Allison işlenmiş olan protein barlarını asla yemediğini söylüyor. Özellikle aşırı işlenmiş protein barlar şişkinlik ve gaz yapabilirler. “Ben asla ‘protein’ barı yemem. Yüksek bir şekilde işlenmiş olmaya meyilliler ve içlerinde işlevi bilinmeyen birçok katkı maddesi bulunuyor.” diye açıklayan Harmony Allison, “Belli bir miktar proteini bir bardak süt, bir porsiyon fındık ezmesi, fındık, ya da balkabağı tohumu ile elde edebilirsiniz.” diye ekliyor.

Et

Kusura bakmayın kırmızı et severler, beslenme uzmanları bunun da hayranı değil. Johns Hopkins’te beslenme uzmanı olan Dr. Reezwana Chowdhury “Kırmızı etten kaçınıyorum, özellikle biftek ve hamburgerden.” dedi. “Kırmızı et ve işlenmiş et kolon kanseri ve kolorektal poliplerin riskini artırıyor. Yüksek dozda doymuş yağ içeriyorlar, ama illa bunları tüketecekseniz tüketim miktarınız önemli: Günde 100 gramdan fazla kırmızı et tüketen kişilerde kolon kanseri görülme riski daha fazladır.” diyerek açıkladı Dr. Chowdhury. (Bu bir kilonun çeyreğinden daha az.)

Sosisli ve diğer işlenmiş etler

Güzel kokulu bir pastırmayı ya da sosisliyi reddetmeyi başarabilen çok az insan var ama NYU Grossman Tıp Okulu’nda beslenme uzmanı ve asistan tıp profesörü olan Dr. Rabia De Latour bunlar gibi işlenmiş gıda ürünlerinden uzak duruyor ve maalesef uzak durduğu şeylere söğüş eti de dahil. “Kırmızı et ve işlenmiş etin kolorektal kansere yol açma riski oldukça yüksek.” dedi Dr. Latour. “Kaynaklar haftada dört gün ve daha fazla kırmızı ve işlenmiş et yiyen kişilerin kolon kanseri olma riskinin yüzde 20 daha fazla olduğunu bağdaştırdı.”

Kızarmış balık ve kızarmış tavuk

Fileto balık ve bir kova kızarmış tavuk gerçekten de leziz ama bağırsaklarınızın sağlığı için hiçbir faydaları yok. “Araştırmalar kızarmış yağın, bağırsak mikrobiyomularını olumsuz yönde modüle ettiğini ve aterosklerozun şiddetlenmesine yol açtığını gösteriyor.” (astert duvarında yağ ve diğer maddelerin birikmesi) diyerek açıkladı BIOHM ortağı ve microbiyom araştırmacısı Dr. Mahmoud Ghannoum. Bu birikim, uzun vadede kalp krizi ve inme gibi sonuçlar doğurabilir.

Gazoz

Eğer sırdan bir gazoz veya şekerli içecek tüketicisi iseniz, bu alışkanlığı bırakmanın zamanı gelmiş olabilir. “Vücudunuzu sabote etmek konusunda oldukça etkili olan bu içecekler ayrıca diyabet ve kalp hastalıkları gibi kronik sonuçlarla da bağlantılı.” dedi John Hopkins’de beslenme uzmanı olan ve Vivante Sağlık'ta danışmanlık kurulu üyesi Dr. Simon C. Matthews. “Sonuçta, bunlar mide ve bağırsak ile ilgili başta şişkinlik, geğirme ve reflü olmak üzere birçok sorunla ilişkili, özellikle de karbonatlı ve kafeinli formları birleşince.”

Beyaz ekmek

Brigham and Women's Hastanesi Onco-Gastroenteroloji programı direktörü Dr. Shilpa Grover’a göre rafine tahıllar bağırsaklarınız için çok da iyi değil.

“Beslenme kalıplarını değerlendiren çalışmalar, yüksek miktarda kırmızı ve işlenmiş et ile rafine edilmiş tahıl alımının divertikülit adı verilen -sindirim sistemindeki keselerin iltihaplanması- ilişkili olduğunu açıkça göstermektedir.” diye açıklayan Dr. Grover, “Eskiden düşünülenin aksine, fındık, mısır ve patlamış mısır divertikülit ya da divertikülit komplikasyonları ve kanama risklerini arttırmak ile ilişkili değildir.” diye ekledi.

Ama konu kırmızı et ve rafine tahıl diyetine geldiği zaman dikkat etmeniz gereken tek şey bağırsaklarınızın sağlığı değil. “Bu diyetin aynısı diyabet, koroner arter hastalığı ve kolorektal kanser dahil kanser hastalıkları gibi sağlık sorunlarını ve divertikül riskini düşürmek için kullanılıyor.” diye anlattı Dr. Grover.

Eğer tek bir sosisli bile olmadan geçecek bir yazın yasını tutuyorsanız, endişelenmeyin. Arada bir sosisli yemek sağlığınızı mahvetmeyecektir. Sadece çok abartmayın ve bağırsaklarınızın yararı için beslenme listenize biraz da lahana turşusu ekleyebilirsiniz.