Ekonomi

FT: Japonya, para birimi yeni desteklemek için en az 30 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi

Japonya'nın 1.3 trilyon dolar rezervi bulunuyor

23 Ekim 2022 14:24

Japonya'nın para birimi yende oluşan değer kaybını gidermek için en az 30 milyar dolarlık bir müdahalede bulunduğu öne sürüldü.

Financial Times'ın haberine göre, müdahale cuma günü gerçekleştirildi. ABD Doları karşısında 151.94 seviyesine kadar gerileyen Japon yeni, müdahaleden sonra 144.50'ye kadar yükseldi. Dolar/Yen paritesi haftayı 147 yenden tamamladı.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, bu hafta yaptığı açıklamasında hükûmetin yeni korumak için "uygun önlemler" alacağını söylemişti. Kishida, "Spekülatif işlemlerin neden olduğu aşırı oynaklığa tahammül edemeyiz" demişti.

Japonya'nın 1.3 trilyon dolar rezervinin olduğu biliniyor. Ülkesinin rezervlerini hatırlatan Japonya'nın döviz kurlarıyla ilgili en üst düzey yetkilisi Masato Kanda, Japonya'nın  piyasaya müdahale etmek için "limitsiz" rezervlerinin olduğunu aktarmıştı.

Parasal sıkılaştırmaya gitmeyen ve faizleri artırmayan az sayıdaki gelişmiş ülkeden biri olan Japonya'nın para birimi yen, ABD Dolar'ı karşısında yıl başında bu yana yüzde 25 değer kaybetti.

Japonya, 1998'den bu yana piyasaya ilk müdahalesinde eylül ayında 20 milyar dolarlık satış gerçekleştirmişti.