Dünya

Fransız kentlerinde protestolar 4 gecedir devam ediyor: Paris'in ünlü Concorde Meydanı tahliye edildi; mağazalar yağmalandı

01 Temmuz 2023 07:16

T24 Dış Haberler

Fransa'da 17 yaşındaki Nahel M.'nin, Paris'in Nanterre banliyösünde polisin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurularak öldürülmesinin ardından başlayan protestolar dördüncü gecesinde de yoğun katılımla devam ederken İçişleri Bakanı Gerald Darmanin gelecek saatlerin "belirleyici" olacağını söyledi.

TF1 kanalına konuşan Darmanin, aralarında özel güçler de bulunan 45 bin polisin cuma gecesi Fransa'nın çeşitli noktalarında görevlendirileceğini belirtti. 

Paris'in banliyölerindeki bazı mağazaların olaylar sırasında yağmalandığı belirtildi. Avrupa siyasetinin önemli kentlerinden Strazburg'un merkezindeki Apple Store da yağmalandı. 

Otobüs ve tramvay trafiği, Fransa genelinde saat 9 itibariyle durduruldu. Ülkenin en büyük ikinci şehri olan Marsilya'da bütün halk gösterileri yasaklandı ve toplu taşımanın saat 19.00 itibariyle durdurulacağı açıklandı. Protestolar, Bordeaux, Lyon, Toulouse, Montpellier, Grenoble ve Annecy'deki yetkililer tarafından da yasaklandı.

Gece geç saatlerde yaptığı Twitter paylaşımında Darmanin, 270 kişinin daha tutuklandığını bildirdi. İçişleri Bakanı ayrıca 80 kişinin tutuklandığı Marsilya'ya "ciddi ek güçler" gönderileceğini bildirdi. 

Lyon ve çevre banliyölerinde protestocular bir arabayı yaktıktan ve polise doğru havai fişek ateşledikten sonra 20 kişi tutuklandı. 

Başkent Paris'te polis, protestoculara şehrin önemli meydanlarında toplanma yasağı getirmesinde rağmen Place de la Concorde'da bir kalabalık bir araya gelince ünlü meydanı tahliye etti. 

Darmanin, televizyondan polis ve itfaiyecilere seslenirken, "Önümüzdeki saatler belirleyici olacak ve çabalarınıza güvenebileceğimi biliyorum" dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da ebeveynlere çocuklarının eylemlere katılmasını önlemesi çağrısında bulundu ve şiddetin sonlandırılması için her seçeneği kullanmaya hazır olduklarını belirtti. 

Olayların sıçradığı Belçika'da 80 kişi daha gözaltına alındı

Fransa'da 17 yaşındaki gencin polisin açtığı ateş sonucu ölmesinin ardından çıkan olayların sıçradığı Belçika'nın başkenti Brüksel'de 50, Liege kentinde ise 30 kişinin önleyici tedbir olarak gözaltına alındığı açıklandı.

Brüksel polisi, perşembe gecesi kent merkezinde bazı araçları ateşe veren, kaldırım taşlarını sökerek otobüs ve tramvay duraklarına zarar veren 64 göstericiye ilave olarak, cuma günü akşam saatlerinde 50 kişinin daha gözaltına alındığını duyurdu.

Bu kişilerin bir gün önceki olayların meydana geldiği bölgede toplanan gençler olduğu, gençlerin üzerlerinde "çevreye zarar vermek için kullanılabilecek malzemeler" bulunduğu belirtildi. Polisin 50 kişiyi önleyici tedbir olarak gözaltına aldığı bildirildi.

Liege kent merkezinde toplanan bir grup da Fransa'daki protestoculara destek vermek üzere gösteri yaptı. Gösterinin olaysız geçtiği, ancak 30 kişinin idari gözaltına alındığı ifade edildi.

Türk Büyükelçilik'ten uyarı

Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği, Fransa'da bulunan Türk vatandaşları veya buraya seyahat edeceklerin, ülke geneline yayılan şiddet eylemlerine karşı dikkatli olmalarını istedi.

Açıklamada, "Söz konusu olaylar dikkate alınarak, başta Paris olmak üzere, Fransa'da bulunan vatandaşlarımızın veya Fransa'ya seyahat edecek vatandaşlarımızın azami teyakkuzu göstermeleri ve olası gösteri alanları ile yakın çevreden uzak durmaları, muhtemel olayların gelişimini yerel makamlar ile Paris Büyükelçiliğimiz ve Başkonsolosluğumuzun duyuruları üzerinden düzenli şekilde takip etmeleri tavsiye edilmektedir. Fransa'da yaşayan veya bu ülkeye seyahat etmeyi planlayan vatandaşlarımızın acil durumlarda aşağıda irtibat bilgileri sunulan Konsolosluk Çağrı Merkezine başvurmaları mümkündür." ifadeleri kullanıldı.