Dünya

Fransa isyanda: Yetkililer, 500 kadar kişinin gözaltına alınmasına rağmen gecenin "daha sakin" geçtiğini söyledi

02 Temmuz 2023 07:16

T24 Dış Haberler

Fransız otoriteler, 17 yaşındaki Nahel M.'nin, Paris'in Nanterre banliyösünde polisin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurularak öldürülmesinin ardından başlayan protestoların 5. gecesinde de yüzlerce gözaltı yaptı. Ancak ülke genelinden gelen haberler, eylemlerin önceki günlere kıyasla daha sakin geçtiğine işaret etti. 

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, pazar sabah saat 3 itibariyle 486 kişinin gözaltına alındığını belirterek, cumartesi gecesi ve pazar sabahı şiddet seviyesinde düşüş olduğuna işaret etti. 

Darmanin Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Güvenlik güçlerimizin kararlı hamleleri sayesinde daha sakin bir akşam geçirdik" yazdı

Darmanin daha önce cumartesiyi pazara bağlayan gece için, bir önceki gece de olduğu gibi 45 bin kolluk kuvveti mensubunun görevlendireceğini söylemişti. Cuma güne eylemlerin yoğunlaştığı Lyon, Grenoble ve Marsilya gibi şehirlere ek güç ve ekipman gönderildi. 

Paris ve çevresinde 7 bin polis mensubu sahadayken, pazar sabah 1.30'a kadar 126 kişi gözaltına alındı. 

Polis, protestocuların sosyal medya üzerinden yaptığı "orada toplanma" çağrısının ardından Paris'in en ünlü caddelerinden Şanzelize'de yoğun güvenlik önlemleri aldı. Normalde turistlerle dolu olan caddeyi kimlik kontrolü yapan polis memurları doldurdu. Cadde üzerindeki bazı mağazalar, potansiyel yağma girişimlerine karşı vitrin ve kapılarına tahtalar yerleştirdi.

Cumartesi gecesinde tansiyonun en çok yükseldiği yer Marsilya oldu. Şehrin çeşitli noktalarında gençlerle arbede yaşayan polis biber gazı kullandı. Bun rağmen Marsilya ve Lyon'da daha az olay kayda geçti; yetkililer şehirlerde 56 ve 21 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Fransa'nın her yerinde yerel yetkililer gösterileri yasakladı, toplu taşımanın durdurulmasını emretti ve hatta bazıları sokağa çıkma kısıtlamaları uyguladı. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2018'de Fransa'nın büyük bölümünü felç eden 'Sarı Yelekliler' eylemlerinin ardından liderliğinde yaşanan en büyük krizle ilgilenmek için cumartesi günkü Almanya resmi ziyaretini iptal etti.

5 günü aşan protestolarda göstericiler 2 bin araç kundakladı ve 200 polis memuru yaralandı. Darmanin, eyleme katılanların ortalama yaşının 17 olduğunu söyledi. Finans Bakanı Bruno Le Maire de 700'den fazla mağaza, süpermarket, restoran ve banka şubesinin pazar gününden bu yana yağmalandığını ifade etti.