Dünya

Fransa ile diplomatik krize neden olmuştu; Avustralya, Britanya ve ABD ile denizaltı anlaşmasına geçerken 550 milyon Euro ödeyecek

Fransa Savunma Bakanı, anlaşma üzerine “Bir önceki hükûmet sözünde durmadı diye stratejik ilişkimizi unutmak durumunda değiliz” dedi

11 Haziran 2022 10:55

Avustralya hükûmeti, bir önceki Scott Morrison hükûmetinin Fransa ile denizaltı iş birliğinden vazgeçerek  Britanya ve ABD ile AUKUS anlaşması yapması nedeniyle 550 milyon Euro ödeyecek. Fransa ile denizaltı anlaşmasının yerine yapılan anlaşma, diplomatik krize neden olmuştu.

The Guardian’da yer alan habere göre, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, iptal olan 90 milyar dolarlık proje nedeniyle 550 milyon Euro ödeneceğini söyledi. 

Avustralya’nın Fransa ile denizaltı iş birliği yerine ABD ve Britanya ile yaptığı anlaşma, Avustralya’nın en az sekiz nükleer kapasiteli denizaltı alabilmesine ve ileri teknolojide işbirliği yapabilmesine olanak sağlayacak.

Yeni hükûmet de AUKUS projesini desteklerken Albanese, bir önceki Morrison hükûmetinin meseleyi ele alış biçiminin “Fransa ile büyük gerilime neden olduğunu” söyledi.

Fransa Savunma Bakanı Sébastien Lecornu da Avustralya ile varılan son anlaşmayı doğruladı ve ekledi: “Avustralya ile ikili ilişkilerimizde yeni bir sayfa açarak ileri bakmamızı sağlıyor”  Bakan, “Bir önceki hükûmet sözünde durmadı diye stratejik ilişkimizi unutmak durumunda değiliz” dedi.

AUKUS krizi

ABD Başkanı Joe Biden, Britanya Başbakanı Boris Johnson ve dönemin Avustralya Başbakanı Scott Morrison ile düzenlediği çevrim içi basın toplantısında, AUKUS adı altında yeni bir güvenlik iş birliği kurulduğunu ve bu kapsamda ABD ve Britanya'nın Avustralya ile nükleer enerjili denizaltı teknolojisini paylaşacağını duyurmuştu.

AUKUS anlaşmasının devreye girmesiyle Avustralya'nın 2015'ten beri Fransa ile yürüttüğü, maliyeti başta 43 milyar dolar olup daha sonra 90 milyar dolara ulaşan ve ülkede tartışmalara yol açan Taarruz Denizaltı Programı da rafa kalktı.

Bu duruma tepki gösteren Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile dönemin Savunma Bakanı Florence Parly, Avustralya hükümetinin Fransa ile denizaltı programını durdurmasının ve ABD ile nükleer denizaltı inşa etme konusunda anlaşma kararının iş birliği ruhuna aykırı olduğunu açıklamıştı.