Kültür-Sanat

Fransa’da yakalanan 8 bin 659 tarihi eser Türkiye’ye iade ediliyor

15 Mart 2024 19:31

8 bin 659 tarihi eser Türkiye'ye iade ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından Avusturya'dan başlayan ve filmleri aratmayan 5 yıllık takibin ardından eserlerin Fransa'dan Türkiye'ye gönderileceğini duyurdu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından 8 bin 659 tarihi eserin Fransa’dan iade edileceğini duyurdu. Eserlerin iade hikâyesi ise 2019 yılına uzanıyor. Filmleri aratmayan  takip hikâyesi, Avusturya’da başlayıp Fransa’ya uzanmıştı. Avusturya’da bir müzayede firmasında satışa çıkan Anadolu kökenli çok sayıda sikkenin Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığınca 2019 yılında tespit edilmesiyle başladığını, Avusturya’da başlatılan incelemenin Fransa’ya bağlandığı belirtildi.

Fransız kolluk kuvvetlerinin Türkiye’den yasa dışı yollarla yurt dışına çıkaran bu eserleri pazarlayan kişilere karşı geniş kapsamlı bir soruşturma başlatılmıştı. Bakan Ersoy, bu sırada Türkiye polisi tarafından gerçekleştirilen ve dünyada büyük yankı uyandıran Anadolu ve Miras Operasyonu ile bu eserleri kaçıran suç şebekesinin Türkiye ayağının çökertildiğini hatırlattı.

Fotoğraf: Bakan Mehmet Nuri Ersoy'un X hesabı

Aralarında sikke ve yazılar da var

Bakan Ersoy, iadesi yapılacak eserler hakkında şu bilgileri verdi:

“Dünya Gümrük Örgütü, ülkeler arasındaki koordinasyonu sağlayarak bilgi akışını güçlendirdi. Tüm bu çabaların sonucunda Fransız Gümrük ve İstihbarat Birimi tarafından aralarında sikke ve yazıtların da bulunduğu 8 bin 659 eser yakalandı. Fransa’da yakalanan 8 bin 659 eserimizi iade alıyoruz

Başta Fransa Gümrük ve İstihbarat Birimi ile İçişleri Bakanlığı’mız Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı olmak üzere, Bulgaristan, Almanya, Avusturya ve Dünya Gümrük Örgütü yetkililerine, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğüne, Adalet Bakanlığına, Dışişleri Bakanlığına ve tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”