Dünya

Fransa'da kuş gribi alarmı verildi

05 Aralık 2023 12:08

T24 Dış Haberler

Fransa, yeni hastalık vakalarının tespit edilmesinin ardından kuş gribi risk seviyesini 'orta'dan 'yüksek'e çıkardı ve kümes hayvanı çiftliklerine, yüksek riskli salgının yayılmasını önlemek amacıyla kuşları kapalı mekanlarda tutma talimatı verdi. Tarım bakanlığının aldığı karar Salı günü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kuş gribi, son yıllarda dünya çapında yüz milyonlarca kuşun itlaf edilmesine yol açtı. Genellikle sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkan hastalık, geçtiğimiz haftalarda aralarında Almanya, Hollanda ve Belçika'nın da bulunduğu birçok Avrupa ülkesinde yayılmaya başladı. 

Fransa geçen hafta ülkenin kuzeybatısındaki Brittany'deki bir çiftlikte bu sezon ilk kuş gribi salgınını tespit ettiğini açıklamıştı. "Yüksek risk" seviyesi, tüm kümes hayvanlarının çiftliklerde tutulması ve hastalığın yayılmasını önlemek için ek güvenlik önlemleri alınması gerektiği anlamına geliyor. 

Kuş gribi gıdada zararsız olmasına rağmen sürülere verebileceği tahribat, ticari kısıtlama olasılığı ve insanlara bulaşma riski nedeniyle yayılması hükümetler ve kümes hayvanları endüstrisi için endişe verici. Fransa, hastalığa karşı mücadele etmek için Ekim ayı başlarında, başlangıçta virüsü semptom göstermeden kolayca bulaştırabilen ördeklerle sınırlı bir aşı kampanyası başlattı.