Dünya

Fransa'da iklim aktivistleri, Paris Moda Haftası'na hazırlanan Louis Vuitton'un Şanzelize mağazasını turuncuya boyadı

Eylemciler eylemlerinin sebebini Louis Vuitton'un vergi ödemekten kaçınarak iklim değişikliğine karşı alınabilecek önlemleri aksatması olarak açıkladı

02 Ekim 2023 16:07

T24 Dış Haberler

Fransa'da iklim aktivistleri, Paris Moda Haftası'nda yeni koleksiyonlarını tanıtmaya hazırlanan Louis Vuitton'un, Paris'in Şanzelize Caddesi'ndeki mağazasını sprey boyalarla boyadı. Eylemciler eylemlerinin sebebini Louis Vuitton'un vergi ödemekten kaçınarak iklim değişikliğine karşı alınabilecek önlemleri aksatması olarak açıkladı.

Aktivistler, sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamada, "Servetlerinin adil bir şekilde yeniden dağıtımından kaçıyor ve cezasızlıkla insanlığın yaşam koşullarını yağmalıyor, kirletiyor ve yok ediyorlar. Vergi kaçakçılığı her yıl devlete 15 milyar avroya mal oluyor ki bu da binaların termal yenilenmesi için gereken miktardır" ifadelerini kullandılar. 

"Derniere Renovation" isimli iklim topluluğunun X sosyal medya hesabından yayımladığı görüntülerde, 3 aktivistin, yanlarındaki turuncu sprey boyaları Louis Vuitton'un Şanzelize'deki mağazasının cam vitrini ile önündeki kaldırımlara püskürttüğü görülüyor.

Polis ekipleri, "Bencillikleri öldürüyor" yazılı tişört giyen aktivistlere müdahale ederek onları gözaltına aldı.

"Kolektife karşı yükümlülüklerinden kaçıyorlar"

İklim aktivistleri, sosyal medyadan yaptıkları açıklamada, "Paris Moda Haftası dünyanın en varlıklı kişileri ve vergi sürgünleri için bir buluşma yeridir. Kolektife karşı yükümlülüklerinden kaçarak bizi iklim ve sosyal felakete karşı koymak için ihtiyacımız olan paradan mahrum bırakıyorlar" dedi. 

Eylemlerinin sebebini açıklayan aktivistler, "Servetlerinin adil bir şekilde yeniden dağıtımından kaçıyor ve cezasızlıkla insanlığın yaşam koşullarını yağmalıyor, kirletiyor ve yok ediyorlar. Vergi kaçakçılığı her yıl devlete 15 milyar avroya mal oluyor ki bu da binaların termal yenilenmesi için gereken miktardır. Hükümet sorumluluklarını yerine getirmeli ve vatandaşlarını korumak için gerekli araçları sağlamalıdır" ifadelerini kullandı. 

İklim aktivistleri "Sözümüz dinlenmediği sürece, kendimizin ve sevdiklerimizin hayatlarını korumak için direneceğiz" ifadeleriyle açıklamasını sonlandırdı.