Dünya

Fransa'da hükümetin Ulusal Meclis oylamasına sunmadan attığı adımın ardından muhalefet milletvekillerinden gensoru önergesi

17 Mart 2023 16:41

T24 Dış Haberler

Fransa’da hükümetin, tartışmalı emeklilik reformunu geçirmek için özel yetkilerini kullanarak Ulusal Meclis’i baypas eden kararı alması üzerine muhalefet partileri gensoru önergesi verdi. 

Reuters’ın aktardığı habere göre, Fransa’da protestolara neden olan emeklilik reformunda Ulusal Meclis’in onayını alamayan hükümetin Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrasını kullanarak Meclis oylaması yapılmadan reformu geçireceğini açıklaması sonrası merkezci milletvekillerinden oluşan Libertés Indépendants Outre-mer et Territoires (Liot) grubu, Başbakan Elisabeth Borne hükümetini hedef olan gensoru önergesi sundu.

Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası

Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası, yasa tasarısının oylanmadan Ulusal Meclis'ten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi sunmasına olanak sağlıyor.

Gensoru önergesi, Meclis'teki milletvekillerinin çoğunluğunun desteğini alırsa hükümet düşüyor.

Gensoru önergesi, Meclis'te çoğunluk tarafından desteklenmediğinde ise yasa tasarısı, Meclis'te oylanmadan geçilmiş sayılıyor ve Senato'nun önüne geliyor.

Borne'nin içeriğini 10 Ocak'ta açıkladığı emeklilik reformuna karşı kitlesel grev ve gösteriler için Fransızlar defalarca sokağa indi. 

Ülkenin en önemli işçi ve öğrenci sendikalarının yanı sıra muhalefetin büyük bir kısmı reforma karşı tavır aldı.

Emekli olabilmek için 2027'den itibaren 43 yıl çalışmış olmak gerekecek

Tartışmalı yasaya göre, Fransa'da bu yıl eylülden itibaren emeklilik yaşı her yıl yılda 3 ay kademeli olarak artırılacak, emeklilik yaşı 2027'de 63 yıl 3 aya, 2030'da ise 64 yıla ulaşacak. Ülkede emekli olabilmek için 2027'den itibaren 43 yıl çalışmış olmak gerekecek. Fransa'da 62 olan emeklilik yaşı, Batı Avrupa'daki diğer birçok ülkeden daha düşük. Emeklilik yaşı İspanya'da 65 ve İngiltere'de 66 olurken, İtalya ve Almanya emeklilik yaşını 67'ye yükseltmeyi planlıyor.

TIKLAYIN - Fransa'da hükümetin Meclis onayı olmadan emeklilik reformunu geçirme kararına tepkiler büyüyor; protestolarda 300'den fazla gözaltı