Dünya

Fransa'da 180 binden fazla gösterici 'antisemitizme' karşı yürüdü

13 Kasım 2023 15:45

T24 Dış Haberler

Fransa genelinde binlerce insan sokaklara dökülerek İsrail-Hamas savaşının başlangıcından bu yana antisemitik eylemlerde keskin bir artış olduğunu haykırdı. Paris'teki yürüyüşe tahminen 105 bin gösterici katılırken, Fransa'nın başkentindeki protestoculara Başbakan Elisabeth Borne ve eski başkanlar François Hollande ve Nicolas Sarkozy gibi siyasi isimler de katıldı. Birlikte "Cumhuriyet için, antisemitizme karşı" yazılı pankart açtılar.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanual Macron'a göre, İsrail-Hamas savaşı nedeniyle Fransa'da ve özellikle başkentte gerginlikler arttı ve bu da antisemitik olayların artmasına neden oldu. Cumartesi günü Fransız Le Parisien gazetesinde yayınlanan bir mektupta Macron, "dizginlenmemiş antisemitizmin dayanılmaz yeniden canlanmasını" kınadı. Fransa'da yalnızca bir ay içinde binden fazla Yahudi karşıtı eylemin işlendiğini, bu sayının bir önceki yılın tamamından üç kat fazla olduğunu sözlerine ekledi. 

Macron Pazar yürüyüşüne katılmadı ancak sosyal medya paylaşımında "Yahudi vatandaşlarımızın korktuğu bir Fransa, Fransa değildir." dedi. 

Macron, BBC ile daha önce yaptığı bir söyleşideki yorumları nedeniyle İsrail'in önde gelen isimleri tarafından eleştirilmesinin ardından Fransa'nın İsrail ile dayanışmasını yineledi. Macron BBC'ye Gazze'deki durumun tek çözümünün ateşkes olduğunu söylerken, "Acıyı paylaşıyoruz ve terörizmden kurtulma isteğini paylaşıyoruz. Fransa'da terörün ne anlama geldiğini biliyoruz. Ancak sivillere saldırmanın hiçbir haklı gerekçesi olmadığını düşünüyorum" dedi.