Gündem

Flört uygulamalarında hayal kırıklığının nedeni araştırıldı

14 Temmuz 2023 01:00

Her ay tahmini 75 milyon kullanıcıya sahip, dünyanın açık ara en popüler flört uygulaması olan Tinder, birçok kişiye yeni insanlarla tanışma ve tatmin edici bir ilişki kurma şansı sunarken, birçok kullanıcıda hayal kırıklığı ve kafa karışıklığı yaratıyor.

Bu kişiler başlangıçta heyecan verici sohbetlerin açıklanamaz biçimde sönümlenmesinden ve genellikle yazışmaktan öteye gidememesinden şikayetçi.

Ankette 1387 kullanıcıya soru yönetildi

Independent'ta yer alan habere göre; Fransa ve İsviçre'den araştırmacılar, bu Tinder kullanıcılarına uygulamayı kullanma motivasyonlarına dair sorular yöneltti. 1387 Tinder kullanıcısıyla yapılan yeni bir anket, bunun sebebini gün yüzüne çıkardı. Ankette ayrıca söz konusu kullanıcıların uygulamada elde ettiği eşleşme sayıları, ilişki durumları, uygulamada geçirdikleri süreyle ilgili sorular yer aldı. Bunun yanı sıra katılımcıların dürtüsellik düzeyi, depresyon, yalnızlık ve benlik saygısı gibi belirli psikolojik faktörler de değerlendirildi. Son olarak da katılımcılardan uygulamadan ve çıktıkları randevulardan duydukları memnuniyetleri derecelendirmeleri istendi.

Araştırmacı Dr. Elias Aboujaoude, "Şaşırtıcı olan kısım, büyük bir yüzdenin, flört bulmak için internete girmemesi" diye konuştu. Randevu ayarlamak istemiyorsa neden bunca zamanını bir flört uygulamasında geçirdiği ilginç bir soru haline geliyor.

Kullanıcılara, randevulardan duydukları memnuniyet soruldu

Cyberpsychology Behavior and Social Networking adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan makalede, ankete katılanların Tinder'dan genel memnuniyeti 4 üzerinden 2,39 olarak hesaplandı. Yüzyüze çıkılan randevulardan duyulan memnuniyet ise 5 üzerinden 3,05 olarak belirlendi.

Uygulamadan daha memnun olan katılımcıların, Tinder'ı flört ve sosyalleşme için kullandığı tespit edildi. Memnuniyetsiz olanlarsa uygulamayı olumsuz duygularla başa çıkmak için kullanan kişilerden oluşuyordu. Tinder'ı bu amaçla kullanmak olumsuz duyguları şiddetlendirebileceğini belirten Aboujaoude şunları söyledi:

"Sağlıksız başa çıkma mekanizmaları üzerinde çalışmanız gerekiyor, ancak aynı zamanda neyle başa çıkmaya çalıştığınızı da düşünün. Depresyon, kaygı veya başka bir rahatsızlığı olanlarda bu durumların teşhis edilmeden kalmasını istemeyiz. Bunlar için çok etkili olabilecek yerleşik tedaviler var.“