Ekonomi

Firmalardan çıkmaza giren gayrimenkul sektörü için yeni proje: Ev alamayan tüketici milyarlık projelere ortak olacak

03 Aralık 2023 07:38

Hayat pahalılığı ve ekonomideki dalgalanmalar nedeniyle çıkmaza giren gayrimenkul sektörü için firmalar çözüm yolları üretmeye çalışıyor. Firmaların üretimde, vatandaşın alımda zorlandığı bu dönemde SPK’nın taslağını hazırladığı Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları ile yeni bir dönemin başlaması bekleniyor. Buna göre, şirketler fon üzerinden sağladığı finansmanla yatırım yapacak, 5-10 milyon liraya ev alamayan tüketici küçük birikimleriyle milyarlık projelere ortak olacak.

Hürriyet’ten Gülistan Alagöz imzalı habere göre, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) hazırlıklarını yaptığı yeni model kapsamında önümüzdeki yıl yeni fonların duyurulması planlanıyor.

SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül geçen aylarda fonların devreye gireceğini açıklamış ve şu bilgileri vermişti:

“Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları’nın kuruluşuna izin veren düzenleme ile, çoğunluğu konut nitelikli bağımsız bölümlerden oluşacak gayrimenkul projelerini gerçekleştirmek üzere gayrimenkul yatırım fonlarının kurulmasına  imkân tanınması planlanmaktadır. Bu fonlar, hem kendi mülkiyetlerindeki hem de sözleşme imzaladıkları farklı kişilere ait arsalar üzerinde projeler gerçekleştirebilecek. Fonların kurulmasına izin verilmesi ile konut arzının artırılmasına katkıda bulunulacak, yatırımcıların gayrimenkul projelerine yatırım yapabilmelerine olanak sağlanarak getiri imkânları artırılacak.”