Dünya

Finlandiya'nın NATO üyeliği için yeşil ışık bekleniyor: Erdoğan ve Fin lider Niinistö Beştepe'de görüşecek

17 Mart 2023 11:43

T24 Dış Haberler

Finlandiya'nın NATO üyeliğinin önündeki en büyük engel, bugün kalkabilir. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'nun bugün yapacağı görüşmenin ardından Ankara'nın, Finlandiya'nın NATO üyeliğini destekleyeceğini açıklaması bekleniyor. 

Niinistö, dün başlayan çalışma ziyareti kapsamında Türkiye'ye geldi. Cumhurbaşkanlığı'nın yayımladığı programa göre Erdoğan, bugün saat 14.30'ta Niinistö'yu Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde karşılayacak. İki lider, 14.45'te ikili görüşmeye başlayacak, 16.45'te de basın açıklaması yapacak. 

Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik topyekun işgal girişimini başlatmasının ardından NATO üyeliğine başvurmuştu. Türkiye, iki ülkenin, "terör örgütlerine ılımlı yaklaşımı" nedeniyle üyeliğe destek vermemişti. Türkiye, ilerleyen zamanda İsveç'in hala gerekli talepleri karşılayamadığını, ancak Finlandiya'nın tek başına üye olmasına sıcak bakabileceklerini söylemişti. 

Finlandiya, uzun süre İsveç'ten ayrı NATO'ya katılma fikrine mesafeli dursa da martta duruşunu değiştirdi.

Finlandiya parlamentosu, 1 Mart'ta ülkenin NATO üyesi olmasına izin veren yasa tasarısını kabul ederek, Helsinki'nin İsveç'ten ayrı olarak ittifaka üye olmasının önünü açtı. 

Ankara'nın bugün Finlandiya'ya yeşil ışık yakması durumunda Finlandiya'nın NATO'ya katılım anlaşması TBMM'de oylanacak. 

Türkiye ve Macaristan dışında tüm NATO ülkeleri, Finlandiya ile İsveç'in katılım anlaşmalarını ulusal meclislerinden geçirdi. 

Erdoğan, geçen hafta partisinin grup toplantısında Finlandiya'nın üyeliğine yeşil ışık yakacağının sinyalinin vererek, "Süreç neyse o süreci işleteceğiz. Üstümüze düşen görevi yapacağız. Verdiğimiz sözü tutacağız. Cuma günü gelsin Sayın Cumhurbaşkanı ile bir görüşüp verdiğimiz sözün gereğini yerine getireceğiz" demişti.

Batı, iki ülkenin üyeliklerinin temmuzda Litvanya'da yapılacak zirveye yetişmesini istiyordu.