Gündem

Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Hamalainen: İsveç'in üyeliği ile NATO'nun kuzey kanadı tamamlanmış olacak

05 Aralık 2023 21:19

Finlandiya'nın Bağımsızlık Günü, bugün Ankara'da düzenlenen resepsiyon ile kutlandı. Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Pirkko Mirjami Hamalainen, "NATO'ya üyeliğimizi onaylayan Türkiye ve tüm diğer üyelere teşekkürlerimizi sunuyoruz. Şimdi de İsveç'in NATO üyeliğinin de Türkiye ve Macaristan tarafından onaylanmasını diliyoruz. İsveç'in üyeliği ile NATO'nun kuzey kanadı tamamlanmış olacaktır" dedi. 

Finlandiya'nın bağımsızlığının 106'ncı yıl dönümü bugün Ankara'da JW Marriott Otel'de düzenlenen resepsiyonla kutlandı. Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Pirkko Mirjami Hamalainen ev sahipliğinde düzenlenen ve Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay'ın da katıldığı resepsiyona çok sayıda yabancı misyon temsilcisi katıldı. Program iki ülkenin milli marşları ile başladı. Ardından açış konuşmalarına geçildi.

Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Hamalainen şöyle konuştu:

"Böyle güzel bir kalabalığın bizimle birlikte kutlamaya katılması bana büyük mutluluk veriyor. Bu yıl pek çok ülke ve halkı için çok zor geçti. Türkiye yıkıcı bir deprem yaşadı. Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş devam ediyor. İsrail-Filistin kriz Gazze'deki sivil halkın ve Hamas saldırılarında sevdiklerini kaybeden veya rehin alınanların büyük acılar çekmesine neden oldu. Bu yıl Finlandiya adına özellikle önemli bir yıl oldu. NATO'ya üye olma dileğimiz gerçekleşti. NATO'ya üyeliğimizi onaylayan Türkiye ve tüm diğer üyelere teşekkürlerimizi sunuyoruz. Şimdi de İsveç'in NATO üyeliğinin de Türkiye ve Macaristan tarafından onaylanmasını diliyoruz. İsveç'in üyeliği ile NATO'nun kuzey kanadı tamamlanmış olacaktır.

"Türkiye ile Finlandiya arasındaki iş birliği ivme kazanmış durumda"

Türkiye ile Finlandiya arasındaki iş birliği ivme kazanmış durumda. Ticaret hacmi her yıl büyümekte. Özellikle yeşil enerjiye geçiş konusundaki fırsatlar da artıyor. Finlandiya döngüsel ekonomi alanında öncü ülkelerden biridir ve bu konudaki ilk ikili projeleri hayata geçirmiştir. Bu iş birliğinin özellikle Türkiye'nin muazzam tekstil sanayiine çok büyük katkılar olacağına inanıyorum."