Dünya

Finlandiya Dışişleri Bakanı: Türkiye'nin NATO üyeliğimizle ilgili problemleri Madrid zirvesine kadar çözülmeli

ABD, Türkiye'nin endişelerinin karşılanacağına inandıklarını vurguladı

28 Mayıs 2022 07:27

T24 Dış Haberler

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO üyeliğiyle ilgili problemlerinin Madrid'deki liderler zirvesine kadar çözülmesi gerektiğini belirtti.

Haavisto, cuma günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la görüştükten sonra düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin gündeme getirdiği konuların haziran sonundaki Madrid zirvesinden önce çözülmesinin önemli olduğuna dikkat çekti. 

NATO ülkelerinin liderleri haziran ayı sonunda İspanya'nın başkenti Madrid'de bir araya gelecek. Türkiye'nin endişelerinin karşılanabilmesi ve Finlandiya ile İsveç'in üyelik sürecinin ilerlemesi durumunda NATO liderlerinin, iki kuzey ülkesinin üyelik başvurusu ile ilgili hazırlanan protokolleri Madrid'de oylaması bekleniyor. Madrid'deki değerlendirmeden pozitif sonuç çıkması durumunda başvurular ittifak ülkelerin parlamentolarına gidecek.

TIKLAYIN | Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik müzakerelerinin başlamasını önledi; soru ve cevaplarla şimdi ne olacak?

Finlandiyalı ve İsveçli diplomatların geçen günlerde Türkiye'yi ziyaret edip yetkililerle görüştüğüne dikkat çeken Haavisto, "Bu görüşmelerin devam etmesi için anlaştık" dedi ve Ankara'nın gündeme getirdiği sorunların çözülebileceğine inandığını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, Washington'un iki ülkenin NATO üyeliğine verdiği desteğe bir kez daha dikkat çekerek, "Finlandiya ve İsveç'e müttefiklerimiz demek için heyecanlıyız" dedi. Blinken, "ABD'nin Türkiye'nin endişelerinin yanıtlanmayacağına inanmak için hiçbir gerekçesi yok" diye konuştu.

Türkiye, PKK ve YPG'ye destek verdikleri gerekçesiyle iki ülkenin NATO'ya katılımına itiraz ediyor. Ankara, ayrıca TSK'nın 2019'da Suriye'nin kuzeyine yaptığı Barış Pınarı Harekatı nedeniyle İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye'ye uygulamaya başladığı silah ambargosunun kaldırılmasını istiyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, cuma günü, "İki ülkenin PKK, YPG başta olmak üzere, terör örgütlerine verdikleri destek, bilgiler (Türkiye'ye gelen delegasyonlarla) bir kere daha paylaşıldı. Heyet bu belgeleri aldı, başkentlerine döndü, şimdi bu ülkelerden somut adımlar bekliyoruz. Türkiye'yi ikna ederiz gibi bir yaklaşım doğru olmaz, bizim beklentimiz yanlış bir beklenti değil. NATO'ya üye olmak istiyorlarsa terör örgütlerine desteği kesmek zorundalar." ifadelerini kullandı.