Dünya

Finlandiya'da işçiler hakları için sokakta

Hava trafiği durduruldu, birçok mağaza, fabrika ve anaokulunun kapanması bekleniyor

01 Şubat 2024 09:06

T24 Dış Haberler

Yaklaşık 290 bin Finlandiyalı işçi, hükümetin işgücü piyasasına ilişkin planladığı reformları ve sosyal yardım sisteminde kesinti önerilerini protesto etmek amacıyla iki günlük grev eylemi başlattı.
 
Şirketler ve işçi sendikaları, grevlerin Finlandiya'daki hava trafiğinin çoğunu durdurmasının, petrol rafinerisi üretimini etkilemesinin ve birçok mağaza, fabrika ve anaokulunun kapanmasının beklendiğini açıkladı.
 
Finlandiya'nın en büyük sendika derneği SAK'ın başkanı Jarkko Eloranta Reuters'e yaptığı açıklamada, "Hükümetin planı soğukkanlı. Önce grev hakkı ciddi şekilde kısıtlanacak ve ardından sert kesintiler hayata geçirilecek" dedi. 
 
Son aylarda işçi sendikaları, hükümetin siyasi grevleri sınırlama ve iş sözleşmelerinin feshedilmesini kolaylaştırma planlarını protesto etti.
 
Sendikalar, gerekirse uzun bir mücadeleye hazır olduklarını söyleyerek, geçen yıl göreve gelen hükümetin geri adım atmaması halinde daha fazla grev eylemiyle devam edecekleri açıklamasında bulundu. Ancak hükümet, Finlandiya'nın "üretkenliği artırması" ve "mali açığını azaltması" gerektiğini savunarak planlarında ısrarcı oldu. 
 
Finlandiya havayolu Finnair grev nedeniyle yaklaşık 550 uçuşu iptal edeceğini açılarken, akaryakıt üreticisi Neste  yaklaşık bir hafta boyunca daha az benzin ve dizel tedarik edeceğini duyurdu.
 
Üniversite eğitimi olan işçilere yönelik bir sendika olan Akava, hükümeti Finlandiya'nın müzakere geleneğinden vazgeçmemeye çağırdı. Akava iletişim şefi Jyrki Kemppainen, "Bu siyasi eylemin ardından hükümet artık sendikaların ne kadar geniş bir alana yayılabileceğini düşünmek zorunda kaldı" dedi.