Dünya

Filistin Devlet Başkanı, Cenin mülteci kampını ziyaret etti

12 Temmuz 2023 17:08

T24 Dış Haberler

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in geçen hafta düzenlediği yıkıcı saldırının ardından işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin mülteci kampını ziyaret ederek 2005 yılından bu yana kampa yaptığı ilk ziyareti gerçekleştirdi.

Arab News’ın haberine göre ziyaret, işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistinliler'in Abbas'a ve Batı Şeria'nın bazı bölgelerini yöneten ancak Cenin de dahil olmak üzere bölgedeki birçok militan kalesi üzerindeki kontrolünü büyük ölçüde kaybeden Filistin Yönetimi'ne yönelik hoşnutsuzluklarının arttığı bir döneme denk geldi.

87 yaşındaki Devlet Başkanı'nın halktan kopuk olarak görülmesi ve Ramallah'taki karargahının dışına nadiren çıkmasının ziyareti önemli kıldığı belirtildi.

Filistinli liderin Cenin mülteci kampını ziyareti, İsrail'in yaklaşık yirmi yıldır Batı Şeria'da gerçekleştirdiği en büyük operasyon olan ve en az 12 Filistinlinin ölümüne, binlerce kişinin evlerini terk etmek zorunda kalmasına ve kampın büyük bölümünün harabeye dönmesine neden olan iki günlük büyük bir askeri operasyon başlatmasından bir hafta sonra gerçekleşti.

Abbas, öğleden sonraki saatlerde bir Ürdün helikopteriyle Cenin'e ulaştı. Binlerce kişi yoğun güvenlik önlemleri altında Abbas'ın etrafında toplandı ve çocuklar sokaklarda ilerleyen konvoyun peşinden koştu. Yeni kazılmış bir mezarlığı ziyaret eden Abbas, burada geçen haftaki operasyonda ölenlerin mezarlarına çelenk koyduktan sonra hıncahınç dolu bir kalabalığa seslendi.

Abbas'ın liderliğinin güvenlik koordinasyonu eksikliği, yaygın yolsuzluk ve bağımsızlık yolunda herhangi bir ilerleme kaydedilmemesi nedeniyle eleştirilere maruz kaldığı ifade edildi. Haziran ayında yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre Filistinliler'in sadece yüzde 17'sinin Abbas'ın liderliğinden memnun olduğu ve yüzde 80'i istifa etmesini istediği belirtildi.

ABD Başkanı Joe Biden bu hafta CNN'e verdiği bir mülakatta Filistin Yönetimi'nin Filistinliler arasında "güvenilirliğini kaybettiğini" ve Batı Şeria'da "aşırıcılık için bir boşluk yarattığını" söyledi.

Abbas'ın ziyareti, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi'ni güçlendirmek için adımlar atacağı yönündeki açıklamasının ardından geldi, ancak hangi adımların atılacağı konusunda ayrıntı vermedi.

Aralık ayında göreve geldiğinden bu yana Netanyahu hükümetindeki bazı aşırı milliyetçi bakanlar Filistin Yönetimi'nin dağıtılması çağrısında bulunmuştu.