Spor
BBC Türkçe

FIFA'dan İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Rubiales hakkında görevden uzaklaştırma kararı

Fotoğraf: Reuters

26 Ağustos 2023 19:51

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), Dünya Kupası töreninde futbolcu Jenni Hermoso’yu dudaklarından öpen İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales hakkında uzaklaştırma kararı aldı. Rubiales'in açıklamalarını ve tavrını "kabul edilemez" bulan kadın milli takımının 11 teknik direktörü topluca istifa etti.

FIFA, tepkilere neden olan olayın ardından Rubiales hakkında disiplin soruşturması başlatmıştı.

FIFA Disiplin Komitesi, soruşturma sonuçlanıncaya kadar, Rubiales'i "futbolla ilgili tüm ulusal ve uluslararası faaliyetlerden" ilk aşamada 90 günlüğüne uzaklaştırma kararı aldı.

Ayrıca Rubiales ve İspanya Futbol Federasyonu'na Hermoso ile hiçbir şekilde irtibat kurmama uyarısı yapıldı.

İspanya Futbol Federasyonu ise kadın milli takım oyuncusu Hermoso'nun, Başkan Rubiales hakkındaki 'yalanları' nedeniyle yasal yollara başvuracağını açıkladı.

Kadın milli takımının 11 teknik direktörü, Rubiales'in "açıkça 'saldırı mağduru' olduğunu ifade eden Hermoso'nun hislerini hiçbir şekilde yansıtmayan bir hikaye sunduğunu" belirterek topluca istifa etti.

Rubiales, İspanya'nın Sydney'de İngiltere'ye karşı kazandığı Kadınlar Dünya Kupası finalinin ardından forvet Hermoso'yu dudaklarından öpmüştü.

Rubiales, gelen tepkilere rağmen, "öpüşme karşılıklıydı" diyerek istifa etmeyi reddetmişti.

Hermoso Cuma günü yaptığı açıklamada bu ifadeyi yalanladı ve rızası olmadığını söyledi.

Ancak federasyon, Cumartesi günü bir açıklama yaparak Hermoso'nun olayları anlatış tarzını sorguladı ve "Kanıtlar kesin, Sayın Başkan yalan söylemiyor" dedi.

33 yaşındaki Hermoso'nun üyesi olduğu futbolcular sendikası FUTPRO'nun açıklamasında, Hermoso'nun kucaklaşma sırasında Rubiales'i kaldırmaya çalıştığı iddialarına karşılık "Hiçbir şekilde başkanı kaldırmaya çalışmadım" dediği aktarılıyor.

Futbol dünyasından tepkiler

FIFA'nın kararı futbol dünyasında olumlu karşılandı.

İngiltere'de BBC'de Match of the Day (Günün Maçı) programının sunucusu ve eski Barcelona oyuncusu Gary Lineker, Rubiales'in "tüm dikkatleri İspanyol kadınların muhteşem başarısından uzaklaştırmasının" bir "utanç" olduğunu söyledi.

Aynı programının yorumcularından Ian Wright ise Rubiales'in başkan yardımcısı olduğu Avrupa futbolunun yönetim organı UEFA'nın yorum yapmamasını eleştirdi.

Barcelona Futbol Kulübü menajeri Xavi Hernandez de sosyal medyadaki paylaşımında, "Jennifer Hermoso ve oyunculara koşulsuz desteğimi ifade etmek istiyorum. İspanya Futbol Federasyonu başkanının davranışını kınıyorum" dedi.

İspanya Futbol Federasyonu'ndan Hermoso'ya karşı yasal işlem açıklaması

İspanya Futbol Federasyonu (RFEF) konuyla ilgili açıklama yaptı:

"RFEF ve Sayın Başkan, oyuncu adına birileri tarafından ya da oyuncunun kendisi tarafından yayılan yalanların her birini ortaya koyacaktır.

"RFEF ve Başkan, FUTPRO sendikasının basın açıklamasının içeriğinin ciddiyetini göz önünde bulundurarak, ilgili yasal işlemleri başlatacaktır."

Federasyon ayrıca, 80'den fazla kadın oyuncunun Rubiales görevden alınana kadar İspanya'yı temsil etmeyeceklerini açıklamasının ardından, oyuncuların seçilmeleri halinde milli takım için oynama "zorunlulukları" olduğunu söyledi.

Real Betis'in forveti Borja Iglesias da Rubiales görevde olduğu sürece bir daha erkek milli takımında oynamayacağını açıklamıştı.

RFEF yaptığı açıklamada, Hermoso'nun Rubiales ile kucaklaşmasının dört görüntüsünü incelediğini, Hermoso'nun Rubiales'in ayaklarını yerden kaldırmak için güç uyguladığını iddia etti.

Federasyon, 101 maçta 51 golle İspanya'nın en çok gol atan kadın futbolcusu olan Hermoso'ya ulaşmaya çalıştığını ancak "her seferinde başarısız olduğunu" belirtti.

Rubiales'in Kadınlar Dünya Kupası finalindeki davranışı uluslararası eleştirilere neden oldu.

İspanya hükümeti spor bakanı dahil bazı bakanlar istifasını talep ederken, 81 kadın futbolcu da bu gerçekleşene kadar milli takımda maça çıkmama kararı aldı.

İspanya Futbol Federasyonu dört görüntüyü inceledikten sonra, "Başkan'ın ayakları futbolcunun eylemi sonucunda yerden kalkmış görünüyor" sonucuna vardı.

'Egosu onurundan daha büyük'

Rubiales'in meydan okuyan tutumu eleştiriyle karşılandı.

İspanya'nın en üst düzey kadın ligi Liga F'nin başkanı Beatriz Alvarez. "Egosu onurundan daha büyük" dedi.

Cumartesi günü ABD Ulusal Kadınlar Futbol Ligi'nde Orlando Pride ile San Diego Wave arasında oynanan maçta tüm oyuncular 'Contigo Jenni' [Seninleyiz Jenni] yazılı bileklikler taktı.

Bu oyuncular arasında Cuma günü yaptığı açıklamada ABD'li forvet Alex Morgan da vardı: "Luis Rubiales'in kamuoyu önündeki eylemlerinden iğreniyorum. Jenni Hermoso ve İspanyol oyuncuların yanındayım.

"Dünya Kupası kazanmak bu oyuncuların hayatlarındaki en güzel anlardan biri olmalı, ama bunun yerine saldırı, kadın düşmanlığı ve İspanyol federasyonunun başarısızlıklarıyla gölgeleniyor."

Bu noktaya nasıl gelindi?

46 yaşındaki Federasyon Başkanı Rubiales, İspanya'nın İngiltere karşısında aldığı 1-0'lık galibiyeti Sydney'deki Avustralya Stadyumu'nun VIP bölümünden izledi.

Bitiş düdüğüyle birlikte Rubiales'in, İspanya Kraliçesi Letizia ve 16 yaşındaki kızı yanında olduğu halde galibiyeti kutlarken kasıklarını tuttuğu görüldü.

Ardından, kupa töreninde Meksika'da Pachuca takımında oynayan Hermoso ile öpüştü.

Hermoso önce Instagram'da Rubiales'in hareketlerinden "hoşlanmadığını" söyledi, ancak daha sonra onun adına yapılan bir açıklamada Rubiales'i savundu.

Rubiales Pazartesi günü Hermoso'yu öptüğü için özür diledi ancak İspanya Başbakanı Pedro Sanchez bunun "yeterli olmadığını" söyledi ve başbakan yardımcısı Yolanda Diaz da Rubiales'in istifasını isteyenler arasına katıldı.

Çarşamba günü Hermoso, üyesi olduğu futbolcular sendikasının "çıkarlarını savunacağını" söyledi ve sendika da öpücüğün cezasız kalmaması gerektiğini kaydetti.

Perşembe günü ise FIFA, Rubiales hakkında disiplin soruşturması başlattığını açıkladı ve RFEF Cuma günü Rubiales'in istifa etmesinin beklendiği olağanüstü bir genel kurul çağrısı yaptı. Ancak Rubiales istifa etmeyeceğini açıkladı.

Kasıklarını tuttuğu için özür dilemesine rağmen, "sonuna kadar savaşma" sözü verdi ve öpücüğün "karşılıklı, coşkulu ve rızaya dayalı" olduğunu söyledi.

İspanyol hükümeti daha sonra Rubiales'in görevden uzaklaştırılması için yasal işlem başlatırken, Hermoso ve FUTPRO'nun sosyal medyadan yaptığı açıklamalara karşılık İspanya Futbol Federasyonu (RFEF) yasal yollara başvuracağını kaydetti.


Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir