Gündem

FETÖ soruşturmalarında binlerce personeli ilgilendiren emsal karar: “Göreve iade edilen personelin kayıtları, özlük dosyası dışında muhafaza edilemez”

FETÖ şüphesiyle görevinden uzaklaştırılan, ancak hakkında yürütülen soruşturma sonrasında görevine iade edilen bir kamu görevlisi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin hakkında tuttuğu kayıtlarla ilgili TBMM Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurdu

28 Ağustos 2023 13:40

TBMM Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık), FETÖ şüphesiyle görevden uzaklaştırıldıktan sonra görevine iade edilen binlerce kamu görevlisini ilgilendiren emsal niteliğinde bir karar verdi. Ombudsman, bu durumdaki bir kamu görevlisinin soruşturma ile ilgili kayıtlarının özlük dosyası dışında muhafaza edilemeyeceğine ve SGK, İnsan Kaynakları gibi sistemlerden silinmesi gerektiğine hükmetti. 

Süleyman Demirel Üniversitesi Yüksekokulu Müdürlüğü'nde öğretim görevlisiyken, FETÖ şüphesiyle görevinden uzaklaştırılan ancak, hakkında yürütülen soruşturma sonrasında görevine iade edilen bir kamu görevlisi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin hakkında tuttuğu kayıtlarla ilgili TBMM Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık) başvurdu.

Öğretim görevlisi, başvurusunda 26 Ağustos 2016'da görevden uzaklaştırıldığını, yürütülen adli ve idari soruşturma sonucunda örgüt ile herhangi bir bağı olmadığının belirlenmesi üzerine 5 Aralık 2016'da görevine iade edildiğini belirterek, “Elektronik veri tabanlarında bulunan görevden uzaklaştırma tedbirine ilişkin kayıtların silinmesi” talebinde bulundu.

Ombudsman’ın açıklama istediği üniversite yönetimi, OHAL Kanunu’nda görevden uzaklaştırılanların kayıtları ile ilgili herhangi bir işlem yapılması hakkında bir bilgiye ulaşılamadığı, dolayısıyla bir işlem yapılamadığı yanıtını verdi. 

“Silinmesi hukuka ve hakkaniyete uygun olacak”

Dosyayı inceleyen Ombudsman, geçtiğimiz günlerde kararını verdi. Ombudsman kararında Kamu Denetçisi Sadettin Kalkan’ın, Kamu Başdenetçisi'ne başvuranın özlük dosyası haricinde tutulan Kurumsal Kaynak Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi, Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmet Takip Programı, Personel Bilgi Sistemi ve benzeri elektronik veri tabanlarında bulunan görevden uzaklaştırma tedbirine ilişkin kayıtların silinmesinin hukuka ve hakkaniyete uygun olacağını değerlendirdiği belirtildi.

“Özlük dosyasında kalmasında sakınca yok”

Kararda, “Kamu görevlisinin özel ve çalışma hayatına ilişkin tüm bilgilerinin yer aldığı özlük dosyasının yalnızca belirli kişilerce ve şartlarda erişilebilir olduğu, bu açıdan kamu görevlilerinin haklarının korunmasının da teminatı olan özlük dosyasında, başvuranın görevden uzaklaştırılmasına ve iadesine ilişkin bilgi ve belgelere yer verilmesinde hukuka ve hakkaniyete aykırılık olmadığı değerlendirilmiştir” denildi.

“Maddi ve manevi zararına yol açabilir”

Ancak, kararda diğer kayıtlarla ilgili ise şu ifadelere yer verildi: 

“Haksız bir şekilde görevden uzaklaştırılanların açıkta geçen sürelerinin Kurumsal Kaynak Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi, Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmet Takip Programı, Personel Bilgi Sistemi ve benzeri elektronik veri tabanlarında bulunan görevden uzaklaştırma tedbirine ilişkin kayıtların görülmesi, ilgili ilgisiz kişilerin bu bilgilere ulaşmasına sebep olabileceği gibi, bu durumun söz konusu resmi belgeleri kullanmak durumunda olan başvuran ve benzer durumdakiler hakkında olumsuz algılara yol açabileceği, böylece kişinin maddi ve manevi zararına yol açabileceği değerlendirilmektedir. 

“Kayıtların silinmesi gerektiği sonuç ve kanaatine ulaşıldı”

Sonuç olarak kurumumuzca yapılan inceleme ve araştırma neticesinde, kamu görevinden çıkarılmaksızın FETÖ bağlantısı şüphesiyle görevinden uzaklaştırılan ve idarece gerçekleştirilen soruşturma sonucunda görevine iade edilen başvuranın görevden uzaklaştırılmasına ilişkin kayıtların özlük dosyasında muhafaza edilmesi gerekmekle birlikte, hakkaniyet gereğince Kurumsal Kaynak Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi, Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmet Takip Programı, Personel Bilgi Sistemi ve benzeri elektronik veri tabanlarında bulunan görevden uzaklaştırma tedbirine ilişkin kayıtların silinmesi gerektiği sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır."

Kayıtların silinmesi konusunda Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörlüğüne tavsiyede bulunulmasına karar verildi.  

Nasıl başvuruluyor, hangi kararlar alınıyor?

Kamu kurumları ile vatandaş arasında yaşanan uyuşmazlıkların çözümünü kolaylaştırmak amacıyla 2012'de kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu, şikayet ya da kendi inisiyatifiyle, arabuluculuğu da içerebilecek şekilde işlem başlatarak, idarenin hatalı işlem ve eylemlerini önlemek veya düzeltmek için tavsiyelerde bulunmakla yetkilendirildi.

Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvuru, ancak idari başvuru yolları tüketilince mümkün olabiliyor. İnceleme ve araştırma sonucunda şikâyet konusu iddianın yerinde olduğu kanaatine varılması durumunda kurum, "tavsiye kararı" alıyor. Şikâyet konusu iddianın yerinde olmadığı kanaatine varılması halinde "ret kararı", şikâyet konusu iddiaların bir kısmının yerinde, bir kısmının ise yerinde olmadığı kanaatine varıldığında da "kısmen tavsiye kısmen ret kararı" veriliyor. Kurumca yapılan girişimler neticesinde şikayetin dostane yollarla çözülmesi durumunda ise "dostane çözüm kararı" veriliyor.