Gündem

Fehmi Koru: Selçuk Bayraktar değil de Murat Kurum aday ilan edilirse bu ne anlama gelir?

"Önceki yerel seçimde aday gösterilen Binali Yıldırım’ın kazanamayacağı ufukta görülünce, Tayyip Erdoğan mesaisini İstanbul’da geçirmeye ve ilçelerde düzenlenen her mitingde “Oyu bana vereceksiniz” demeye başlamıştı. Murat Kurum aday olursa yine aynı söylem devreye girecektir."

07 Ocak 2024 07:01

Fehmi Koru*

Benim siyasi hayatı çok yakından izleyen bir tanıdığıma dayanarak yazdığım “AK Parti’nin İmamoğlu karşısına çıkartacağı isim Selçuk Bayraktar olabilir mi?” kulis yazımın çıktığı dün, son yılların ismi parlayan gazetecisi İsmail Saymaz’ın verdiği kulis haberi yayıldı: “AK Parti’den İstanbul adaylarının Murat Kurum olacağı duyurulmuş.”

Kulis bilgisidir, gerçeği yansıtıyor olabilir de olmayabilir de…

Adayın kim olacağını bugün, Ak Parti’nin genel başkanı sıfatı da bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan açıklayınca öğreneceğiz.

Kulis haberleri, dün de yazdım, anlık bir gerçeğin yansımasıdır. Kulis yazarının kaynağına sorduğu soruya, muhatabı, o anki durumu bildirir.

O da doğru bildirmek isterse…

Çünkü, partiler bir çok başka sebeple birlikte, bazen gazetecinin itibarını zedelemek maksadıyla da gerçekle ilgisiz bir haberi onun aracılığıyla ortalığa yayabilirler.

Her neyse.

Adayın bu kadar önem taşıması, kazanırsa başına geçeceği ilin İstanbul oluşu sebebiyle…

İstanbul Avrupa’nın bir çok ülkesinden daha geniş bir alana yayılan, nüfusu da pek çok ülkeden daha fazla olan bir il.

Türkiye için de gözbebeği mesabesinde.

Devlet en yüksek gelir vergisini İstanbul’dan topluyor.

AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında İstanbul’un nüfusu 10 milyon 18 bin 735’ti. 20 yılda nüfusu neredeyse ikiye katlanan başka büyük metropol dünyada yok.

Sebebi açık: “Taşı toprağı altın” gözüyle bakıldığı için, yaşadığı köy, kasaba ve küçük ilde beklediklerini bulamayan herkes, tasını tarağını toplayıp İstanbul’a taşınıyor.

[Bu eğilim son yıllarda değişmiş, İstanbul’da aradıklarını bulamayanlar, geçim sıkıntısı çekmeye başlayanlar köy, kasaba ve illerine dönüyor olabilir.]

İstanbul siyaset açısından da çok önemli. İstanbul büyükşehir belediye başkanı olan, başbakan, hatta cumhurbaşkanı olabiliyor. Tayyip Erdoğan bunu ispatladı, Ekrem İmamoğlu da aynı yolda.

[Fransa’da da, birçok siyasetçi belediye başkanlığından sonra cumhurbaşkanı da oldu, oluyor. Valery Giscard d’Estaing, Françoise Mitterand, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy, Françoise Hollande.. Hepsi belediye başkanlığından cumhurbaşkanlığına yükseldi.]

Yeni seçilecek başkana da -tabii İmamoğlu olamaz ve AK Partili biri seçilirse- aynı gözle bakılacak.

Ara sorum var: Murat Kurum sizce seçilirse aynı yolun yolcusu olabilecek biri mi?

Dünkü yazımda, tanıdığımın tezini aktararak, “Selçuk Bayraktar olabilir mi?” sorusunu sorduğumda, bunu o dostum gibi, AK Parti’nin geleceğine ve Tayyip Erdoğan sonrası siyasete dayandırarak ileri sürdüm.

Bir ayrıntı daha vardı yazımda: Adayın adını açıklamakta gecikilmesinin sebebi, kamuoyu yoklamalarının beklenen sonucu bir türlü vermemesiydi. İstanbul’un kazanılacağından iyice emin olunduğunda çıkartılacak adaydır Selçuk Bayraktar dostuma göre; eğer yoklamalar o sonucu vermekten uzaksa, el altında tutulan muhtemel adaylardandı Murat Kurum.

Önceki yerel seçimde aday gösterilen Binali Yıldırım’ın kazanamayacağı ufukta görülünce, Tayyip Erdoğan mesaisini İstanbul’da geçirmeye ve ilçelerde düzenlenen her mitingde “Oyu bana vereceksiniz” demeye başlamıştı.

Murat Kurum aday olursa yine aynı söylem devreye girecektir.

AK Parti’nin geleceği?

Bu sorunun cevabını da Murat Kurum aday gösterilirse ona ve kendisini aday gösterenlere soracağız.

*Bu yazı fehmikoru.com adresinden aynen alınmıştır.