Gündem

Fehmi Koru: Bahçeli başlattı, sıra iktidarda; çözüm süreci ikinci aşamada

11 Mayıs 2025 09:47

Güncelleme: 11 Mayıs 2025 09:53

Karar yazarı Fehmi Koru, “MHP süreci başlattı, DEM çizgisini korudu, Erdoğan direnmedi; şimdi iktidar adım atarsa, ‘Terörsüz Türkiye’ mümkün olabilir” dedi.

Fehmi Koru, bugünkü köşesinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çıkışıyla başlayan ve PKK’nın silah bırakma süreciyle devam eden yeni dönemi değerlendirdi. Sürecin ilk aşamasının tamamlandığını belirten Koru, bu başarıda MHP’nin başlatıcı rolünün, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın direnmemesinin belirleyici olduğunu vurguladı: “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan direnseydi, süreçte bu aşamaya kadar gelinemezdi.”

Koru, geçmişte çözüm sürecine en sert muhalefeti gösteren MHP’nin bu kez öncülük ederek olası bir çözümün önünü açtığını ve DEM Parti’nin de süreci istikrarlı şekilde sürdürdüğünü ifade etti. Koru’ya göre, bundan sonraki aşamada sorumluluk iktidara düşüyor: “İkinci aşamada inisiyatifi iktidar cephesinin eline alması gerekiyor.”

Koru, mevcut siyasi ve ekonomik tabloyu da çözüm süreci için bir fırsat olarak şu sözlerle değerlendirdi: 

"Ekonomi perişan halde. Tedbirler alınıyor, ama işe yaramıyor. Faizlere indir-bindir yapılıyor, her iki halde de ekonomi kötüye gidiyor. Dikişlerin tutmayışına, yine, demokratik hak ve özgürlükler konusundaki yanlışlıklar sebep gösteriliyor.

Sürecin başarılı olması, ülkenin gerçekten ‘Terörsüz Türkiye’ haline gelebilmesi için zeminin uygun olduğu teşhisim, işte bu olumsuz tabloya dayanıyor.

Cesur olunur ve mevcut tabloyu tersine döndürme yönünde gerçekçi adımlar atılırsa, ülke insanını rahatlatmak mümkün olabilecek…

Ekonominin düzelme yoluna girmesi mümkün olabilecek…

Zindanlar orada zaten bulunmaması gerekenler serbest kalacakları için boşalacak…

Kendilerini ‘eşit vatandaş’ olarak görmeyenler varsa, onlar da bu hislerinden kurtulmuş olacak…"

Yazının tamamını okumak için tıklayın.


Ne oldu?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "terör eylemlerine son vererek lağvedilmesi" çağrısı yaptığı PKK'nın lideri Abdullah Öcalan, aylardır beklenen çağrıyı yaparak, PKK'nın kendini feshetmesi ve tüm grupların silahları bırakması gerektiğini açıkladı. Öcalan'ın çağrısında "Sayın Devlet Bahçeli'nin yaptığı çağrı, Sayın Cumhurbaşkanı'nın ortaya koyduğu iradeyle diğer siyasi partilerin malum çağrıya dönük olumlu yaklaşımlarıyla oluşan bu iklimde silah bırakma çağrısında bulunuyor ve bu çağrının tarihî sorumluluğunu üstleniyorum" ifadeleri yer aldı. Öcalan, "Devlet ve toplumla bütünleşme için kongrenizi toplayın ve karar alın" dedi. 

Öcalan'ın "Barış ve Demokratik Toplum" çağrısına ek olarak gönderdiği "Bu perspektifi ortaya koyarken, şüphesiz, pratikte silahların bırakılması ve PKK'nin kendini feshi, demokratik siyaset ve hukuki boyutun tanınmasını gerektirir" notu da okundu. 

Öcalan'ın, PKK'nın kendini feshetmesi ve tüm grupların silahları bırakması yönündeki açıklamasından sonra, PKK Yürütme Komitesi, Öcalan’ın çağrısına katıldıklarını ve gereklerini yerine getireceklerini belirtti. Komite, Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını da istedi.

PKK Yürütme Komitesi, 1 Mart'tan itibaren geçerli olmak üzere ateşkes ilan ettiklerini belirterek, saldırı olmadıkça hiçbir silahlı gücün eylem yapmayacağını vurguladı.

9 Mayıs'ta yeni bir açıklama yapan PKK, 12. kongresini 5 - 7 Mayıs tarihleri arasında topladığını, sonuçların ve alınan "tarihî kararların" yakın zamanda paylaşılacağını duyurdu. Yapılan açıklamada, Öcalan'a fiziki özgürlük de istendi, kongrenin Öcalan'ın çağrısı üzerine toplandığı ve Öcalan'ın kongreye sunduğu perspektif ve önerilerin değerlendirildiği belirtildi. 

Öcalan'ın çağrısı temelinde "tarihi öneme sahip kararların alındığı" belirtilen açılamada "PKK 12. Kongresi’nin sonuçlarına ve alınan kararlara ilişkin geniş ve ayrıntılı bilgi ve belgeler, iki farklı alandaki sonuçlar birleştirildikten sonra çok yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılacaktır" denildi. 

PKK ateşkes ilan etti; Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını istedi

Öcalan'dan tarihi çağrı: Tüm gruplar silahları bırakmalı, PKK kendini feshetmeli!

İşte Öcalan'ın "silah bırakma" ve "PKK'nın feshedilmesi" çağrısı yaptığı "Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı" başlıklı açıklamanın tam metni

Sırrı Süreyya Önder: Bu ülkenin bütün evlatlarını; asker, polis ayırt etmeksizin saygıyla anıyoruz

Medya, Abdullah Öcalan'ın çağrısını nasıl gördü?

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın silah bırakma ve örgütü lağvetme çağrısı, dünya basınında nasıl yankılandı?

Bakırhan: Öcalan'ın çağrısından sonra Bahçeli aradı, "Bu ülkeyi birlikte demokratikleştireceğiz, ne gerekiyorsa yapmaya hazırım" dedi

Pervin Buldan: Bahçeli, çağrının ertesi günü bizi arayıp teşekkür etti; "Elimden geleni yapacağım" dedi

Önder: Bahçeli bana "Daha barış halayı çekeceğiz" demişti; Öcalan Bahçeli'nin açıklamasına bir parça şaşırmış, "Meclis'e gelmeme gerek yok, buradan konuşurum" dedi

HASAN CEMAL YAZDI - Silahlara veda zamanı... Hoş geldin barış!

MEHMET Y. YILMAZ YAZDI - PKK silah bırakacak, Saray da “baskı rejimini!”

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI - Öcalan’dan beklenen çağrı geldi, şimdi ne olacak?