Dünya Basınında Bugün

Fed'in faiz kararı, Akdeniz'de sığınmacı teknesi faciası, bilim insanlarından sentetik embriyo adımı | Dünya Basınında Bugün

15 Haziran 2023 10:20

T24 Dış Haberler

ABD basını ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün beklentilere paralel bir şekilde politika faizinde değişikliğe gitmeme kararını manşete taşıdı.  Dünya basınında Ukrayna'nın Rus güçleri tarafından ele geçirilen kentleri geri almak için başlattığı karşı saldırı izlenmeye de devam ediyor. Fransa basını ise dün Yunanistan‘ın Mora Yarımadası açıklarında, 400'den fazla sığınmacıyı taşıyan teknenin batışını manşete taşıdı. 

15 Haziran 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The New York Times | Fed, faiz artırımına ara verdi

Fed beklentilere paralel bir şekilde politika faizinde değişikliğe gitmeyerek, faizi yüzde 5-5.25 aralığında sabit bıraktı. Fed, önceki 10 toplantıda üst üste faiz artırım kararları almıştı. Noktasal grafikte yıl sonu faiz öngörüsünün yüzde 5.1'den yüzde 5.6'ya yükselmesi önümüzdeki dönemde yeni faiz artırımlarının masada olduğunu ortaya koydu. Kararın ardından açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Jerome Powell, Fed üyelerinin neredeyse tamamının yıl sonuna kadar daha fazla faiz artırımının uygun olacağını beklediğini belirtti. Birkaç yıl faiz indiriminin uygun olmayabileceğini ifade etti 

The Washington Post | Batı, Ukrayna konusunda nefesini tuttu

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı başlattığı saldırıda ilerleme gösterdiğini, daha fazla toprağı geri aldığını bildirdi. 

Savunma bakanları toplantısının, Ukrayna’nın büyük bir karşı taarruz yürüttüğü sırada yapıldığına işaret eden Stoltenberg, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov’un NATO üyelerine sahadaki durum hakkında bilgi vereceğini söyledi. Stoltenberg, “Henüz taarruzun ilk günleri. Bunun savaşın dönüm noktası olup olmayacağını bilmiyoruz. Ancak Ukraynalıların ilerleme kaydettiğini ve daha fazla toprağı geri aldığını görüyoruz.” dedi.

The Guardian | Bilim insanları sentetik embriyo geliştirdi

Bilim insanları, kök hücre kullanarak sentetik insan embriyosu üretti. Bu gelişme  yumurta ya da sperm ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Cambridge Üniversitesi ve California Teknoloji Enstitüsü'nden Prof. Magdalena Zernicka-Goetz, Uluslararası Kök Hücre Araştırmaları Derneği'nin Boston'daki yıllık toplantısında yaptığı konuşmada çalışmayı anlattı. The Guardian gazetesinin aktardığına göre toplantıda Zernicka-Goetz "Kök hücrelerin yeniden programlanmasıyla insan embriyosu benzeri modeller üretebiliriz." dedi. Sentetik embriyoların klinik ortamda kullanılmasına ilişkin kısa vadede bir beklenti yok.

Liberation | Mezar oldu: Akdeniz’de 79 sığınmacı hayatını kaybetti

Yunanistan‘ın Mora Yarımadası açıklarında, sığınmacıları taşıyan balıkçı teknesinin alabora olması sonucu 79 kişi hayatını kaybetti. Bu yıl yaşanan en ölümlü göçmen teknesi kazası, İyon Denizi kıyısındaki Pylos kentine 80 kilometre mesafe yaşandı.  Yunan yetkililer ve Uluslararası Göç Örgütü, yüzlerce göçmenin kayıp olabileceğini belirtiyor. Uluslararası Göç Örgütü, Twitter üzerinden, “Çok daha fazla ölü olmasından korkuyoruz. İlk bilgiler, teknede 400’e yakın kişi olduğunu gösteriyor” açıklaması yaptı.

The Moscow Times | Putin'den Rus hükümetine Batılı şirketleri indirimli alma yetkisi

Financial Times gazetesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rus hükümetine Batılı şirketleri “ciddi bir indirimle” satın alma yetkisi veren gizli bir kararname imzaladığını aktardı.  Putin'in geçen hafta imzaladığı bildirilen kararnameye göre, Rus hükümetine herhangi bir Batılı varlığı kârlı bir şekilde satılabilmesi için indirimli fiyatlarla satın alma öncelik hakları verilecek. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, söz konusu kararla ilgili yaptığı açıklamada “Bizim işimiz” ifadelerini kullandı.