Dünya

FBI belgeleri: Kraliçe Elizabeth'in ABD seyahati sırasında suikast tehdidi vardı

26 Mayıs 2023 12:19

FBI belgeleri, geçen yıl hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in 1983 yılında ABD’ye gittiği sırada suikast planları tespit edildiğini gösterdi.

BBC’de yer alan habere göre, Federal Araştırma Bürosu (FBI), Kraliçe Elizabeth’in 1983’teki ABD seyahatine ilişkin belgeleri yayımladı. 

Belgeler, Kraliçe Elizabeht’in ABD’deki güvenliğinden sorumlu olan FBI’ın Britanya’dan ayrılmayı amaçlayan İrlanda Cumhuriyet Ordusu’ndan (IRA) endişe ettiğini gösterdi. Buna göre San Francisco’da bulunan bir polis memuruna bir kişi, Kraliçe’nin öldürüleceği tehdidini ihbar etti.

Belgede şu ifadeler yer aldı: “Kraliçe Elizabeth'e zarar vermeye çalışacaktı ve bunu ya Golden Gate Köprüsü'nden Britanya Kraliyet Yatı altından geçerken üzerine bir nesne bırakarak yapacaktı ya da Yosemite Ulusal Parkı'nı ziyaret ettiğinde Kraliçe Elizabeth'i öldürmeye çalışacaktı.”

1983'te Batı Kıyısı'na yaptığı ziyaret de dahil olmak üzere merhum Kraliçe'nin ABD'ye yaptığı devlet ziyaretlerinin çoğu, Kuzey İrlanda'daki artan gerilimler sırasında gerçekleşti.