Kültür-Sanat

Fatma Tülin'in "Modus Vivendi-Bir Yaşam Hali" sergisi, 6 Ocak'a kadar uzatıldı

25 Aralık 2023 20:07

Sanatçı Fatma Tülin’in son dönem çalışmalarının izlenebileceği MERKUR’de açılan yeni sergisi "Modus Vivendi-Bir Yaşam Hali"nin kapanış tarihi, 6 Ocak olarak yeniden belirlendi.

“Sanatın bir zihin ve kimya hali olduğunu düşünürüm; zihinde oluşmaya başlayan bir düşünce, onun getirdiği bir kurgu, bir form, renk… İşe başlama anını belirleyen, malzemeye doğru ilk hamleyi yapmadan önce varılan bir iç denge… Modus Vivendi’yi, sanatla beraber yaşama hali anlamında kullandım" diyen sanatçının başlangıç yıllarından bu yana tematik bütünlüğünü koruyarak geliştirdiği çizgisinin bu aşamasında, ilk kez resimleriyle birlikte bağlantılı bir biçimde iki büyük heykel çalışması yer alıyor.

Sergideki bu resim-heykel birlikteliğine Tülin’in belli başlı yapıtlarında görülen özelliklerin ontolojik bir devamı olarak bakılabileceği gibi sanatçının imge dünyasındaki heykeli çağrıştıran form algısı, ilk kez izlenecek bu üç boyutlu yapıtlarda somutlaşıyor.

Sergide yer alan resimlerinden 450 x 210 cm boyutunda olan “Su Yüzünden Öyküler” adlı tek tuvalden oluşan eserinde, sanatçının daha önce yarattığı dev boyutlu işlerde gözlemlenen, alışılagelmişin ötesine geçmek, mekana karışmak arzusunu görmek olası.

Fatma Tülin resminin ana meselesi olan varlığın formunu sorgulamak, düşünsel zeminde hesaplaşmak, nesneye bakışa ve algıya müdahale etmek, bu sergideki işlerde de etkin bir somutluk kazanıyor.