Medya

Fatih Portakal’dan, T24 muhabiri Aranca’ya “Sinan Ateş cinayeti" haberinden dava açılmasına tepki: Cinayetin hâlâ iddianamesi yok ama gazeteciye dava var!

25 Nisan 2024 21:08

T24 Haber Merkezi

Gazeteci Fatih Portakal, Sinan Ateş cinayetine ilişkin bilirkişi raporunu haberleştiren T24 muhabiri Asuman Aranca hakkında dava açılmasını ekrana taşıdı. SZC TV’deki ana haber bülteninde, cinayet soruşturmasına ilişkin iddianamenin 16 aydır hazırlanmadığını hatırlatan Portakal, buna rağmen haberi yapan Aranca'ya dava açılmasına tepki göstererek, “İddianame yok ama gazeteciye yaptığı haberden dolayı dava açan bir ülkeyiz biz” dedi.

Portakal, 2022 yılında Ankara’da öldürülen eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayetinin iddianamesi hazırlanmadan  “Sinan Ateş cinayeti dosyasındaki bilirkişi raporuna T24 ulaştı: Ateş'in adresini Ülkü Ocakları Başkanı istemiş!” haberi nedeniyle T24 muhabiri Aranca’ya dava açılmasına tepki gösterdi.

 SZC TV’de sunduğu ana haber bülteninde "İşte bu yüzden zaten tepedekiler gazetecileri susturmak istiyorlar” diyen Portakal, sözlerine şöyle devam etti:

 

“16 ay geçti ve hala daha iddianamesi hazırlanmadı. Öldürüldü, cezaevinde şu anda zanlıları. 16 aydır üstü kapatılmaya çalışılıyor. Bu kadar net. Hazırlanmaz mı ya? Cinayetin iddianamesi hazırlanmaz mı? Ama bakınız ilginç bir detay, Asuman Aranca var. Bunun haberini yaptı, bilirkişinin haberini yaptı. Başlığı da şuydu: ‘Ateş’in adresini ülkü ocakları başkanı istemiş’ T24’te de bu yayımlandı. Gazeteci arkadaşa dava açıldı. 6 yılla filan yargılanıyor. İddianame yok ama gazeteciye yaptığı haberden dolayı dava açan bir ülkeyiz biz. İşte o yüzden zaten tepedekiler gazetecileri susturmak istiyorlar. O yüzden sorulara sansür ve yasak getiriyorlar. Yasak değil kusura bakmayın, kısıtlama diyelim biz buna.”

Ne olmuştu?

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin soruşturma 16 aydır tamamlanamazken, cinayete ilişkin bilirkişi raporunu haberleştiren T24 Muhabiri Asuman Aranca hakkında dava açıldı. İstanbul Başsavcılığı, “Sinan Ateş cinayeti dosyasındaki bilirkişi raporuna T24 ulaştı: Ateş'in adresini Ülkü Ocakları Başkanı istemiş!” haberi nedeniyle Aranca hakkında “gizliliği ihlal” suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenledi. İddianamede, “konunun haber değeri taşıdığı değerlendirilebilir ise de haberin yapılış tarzı ve gerek bulunmamasına rağmen rapor içeriği ve görsellerinin tamamının yayınlanmasının haber verme sınırını aştığı” öne sürüldü. Aranca’nın davaya konu haberi Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Çağdaş Gazeteciler Derneği tarafından 2 ayrı ödüle layık görülmüştü.

T24 MUHABİRİ ASUMAN ARANCA'NIN SİNAN ATEŞ CİNAYETİNİN BİLİRKİŞİ RAPORLARINA İLİŞKİN DOSYA

TIKLAYIN-Sinan Ateş cinayeti dosyasındaki bilirkişi raporuna T24 ulaştı: Ateş’in adresini Ülkü Ocakları Başkanı istemiş!

TIKLAYIN-Bilirkişi raporu: İşte adım adım Sinan Ateş cinayetine giden zaman çizelgesi

TIKLAYIN - Sinan Ateş dosyasında “krizler” bitmiyor: Savcı 2 ay izne ayrıldı, dosya bir kez daha el değiştirdi

TIKLAYIN - T24'ün "Sinan Ateş cinayeti dosyasındaki bilirkişi raporu" haberine bir ödül daha: ÇGD Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü, Asuman Aranca'nın oldu

TIKLAYIN - T24 muhabiri Asuman Aranca, TGC Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri İnternet Haber Ödülü'nün sahibi oldu: Ödülü, bu mesleği yapmakta direnen tüm meslektaşlarım adına alıyorum