Gündem

Faruk Bildirici'den Türk astronotun Atatürk atıfını "ülkenin yüzde 1-2’lik kesimine hitap" olarak değerlendiren Yeni Şafak yazarına tepki: Bu nasıl kafa!

22 Ocak 2024 11:54

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Yeni Şafak yazarı Aydın Ünal’ın bugünkü yazısında uzaya giden ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e atıfta bulunmasıyla ilgili “ülkenin yüzde 1-2’lik bir kesimine hitap edip yüzde 90’ları ayrıştırdığı” değerlendirmesine tepki gösterdi.

“Bu nasıl kafa?” diye soran Bildirici, “AKP'li Yeni Şafak yazarı Aydın Ünal'a göre, Alper Gezeravcı'nın, Mustafa Kemal'e atıfta bulunması, ‘ülkenin yüzde 1-2'lik kesimine hitap edip yüzde 90'ları ayrıştırmak’ imiş! O ve onun gibiler Atatürk'ten rahatsız. Asıl ayrımcılık da zihniyetini ifşa eden bu yazısı” diye yazdı.

Ünal söz konusu yazısının ilgili bölümünde şunları kaydetti:

“Türkiye'nin uzaya Türk giden ilk astronotunu milletçe büyük iftiharla izledik. Fırlatma anında milyonlar gibi ben de gözyaşlarımı tutamadım. Ne var ki astronotumuz mikrofonu eline aldıkça, Mustafa Kemal'e de ait olmayan bir sözle, ülkenin yüzde 1-2'lik bir kesimine hitap edip yüzde 90'ları ayrıştırıyor. Türkiye'yi ayrıştıran, ufkunu kapatan, ülkeye pranga olan Kemalist statükoya karşı verilen o kadar başarılı mücadelenin ardından dönüp dolaşıp statükoya demir atmak... Hazin, çok hazin...”

Öte yandan Ünal’ın bugünkü yazısında yer alan söz konusu bölüme Yeni Şafak’ın internet sitesindeki yazısında yer verilmemesi dikkati çekti.

Bir tepki de gazeteci Arapkirli'den

BirGün yazarı Zafer Arapkirli de sosyal medya hesabından, ""Ayrıştırıcı..." derken? Yandaş köşe yazarının teki, uzay yolcusu astronotumuzun ATATÜRK imalı, "İstikbal Göklerdedir" lafını kullanmasından rahatsız olmuş. "Ayrıştırıcı mesaj" diyor. Herhalde, "Sıyıncumbışkınımızın tensipleriyle..." diye bir cümle kurmasını arzuluyordu" diye yazdı.