Gündem

"Fahiş fiyat" mührünü "tadilattayız" afişiyle kapattılar

23 Ağustos 2023 00:43

Trabzonda "fahiş fiyat" şikayetiyle kapatılan işletmelerden biri, belediye tarafından vurulan mührü saklamak için dükkan önüne Arapça ve Türkçe "Tadilat dolayısıyla 3 gün kapalıyız" yazılı afiş astı.

Körfez ülkelerinden gelen bazı turistlerin, alışveriş yaptıkları ve yemek yediği işletmelerde karşılaştıkları fiyat farklılıklarına yönelik artan şikayetler sonrası Ortahisar Belediyesi'ne bağlı zabıta ekipleri, denetimlerini sıklaştırdı. Kentin en işlek bölgesi olan Meydan Parkı alanı civarında yapılan denetimlerde; lokanta, kafe, pastane, fırın ve restoranlara satılan ürünlerde fiyat etiketi ile işletmelerde fiyat tarifesi bulundurmadıkları, hijyen kurallarına riayet etmedikleri ve müşterilere farklı fiyat tarifesi sundukları belirlendi.

Denetimlerde, hijyen kurallarını ihlal edip, fiyat etiketi bulundurmayan 12 işletmeye toplam 40 bin TL para cezası kesildi; Ticaret Odası'nın belirlediği fiyat tarifesini uygulamayan ve fahiş fiyat uyguladıkları tespit edilen 10 işletme de 3 gün süreyle mühürlendi.

Kapatılan işletmelerden birinin, mührü saklamak için dükkan önüne herhangi bir tadilat olmamasına karşın Arapça ve Türkçe "Tadilat dolayısıyla 3 gün kapalıyız. Diğer şubemizde hizmet vermekteyiz" yazılı afiş asması ise dikkati çekti.

Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TSİAD) Başkanı Murat Çavga, şöyle dedi:

"Şehir merkezinde fahiş fiyat, hijyen gibi nedenlerle toplam 10 işletmemiz kapandı. Gönül isterdi ki; ağustos ayında böyle bir hadiseyle karşılaşmasaydık. Sezon başlangıcında bilgilendirmeler yapılıp, gerekli denetlemeler yapılıp, bu hadiseyi bugüne bırakmasaydık. Bu 10 işletmeyi kapatıp, sorunu çözecek miyiz? Bu sadece Trabzon'un konusu değil, turizmin olduğu her yerde fahiş fiyat sıkça gündeme gelmekte. Türkiye'nin birçok yerinde yerli ve yabancı turistlerimiz, ürünleri yüzde 40'lara varan yüksek ücretlerle almak durumunda kalıyor. Turizm Bakanlığımız, net şekilde komisyonculuğu belirtip, yasaklamıştır.”  (DHA)