Yaşam

Facebook canlı yayında beyin ameliyatı yapıldı

Ameliyatı olan Jenna Schardt hastanenin canlı yayın teklifi konusunda istekli olmuştu

30 Ekim 2019 12:57

ABD’nin Texas eyaletinde bir hastanede gerçekleşen beyin ameliyatı, 45 dakika boyunca Facebook uygulamasından canlı yayınlandı. Ameliyatı olan 25 yaşındaki kadın yayınlanan ameliyat boyunca  doktorlara yardımcı olmak için uyanık bir şekilde sorular cevapladı.

The Guardian’da yer alan habere göre Methodist Dallas Tıp Merkezi’nde gerçekleşen beyin ameliyatı 45 dakika boyunca Facebook’tan canlı yayınlandı. Yayın sırasında Jenna Schardt isimli hasta uyanık bir şekilde doktorlarla konuştu, gülümsedi.

Canlı yayın sırasında hastanenin sözcüsü ve beyin cerrahı Dr. Nimesh Patel açıklamalarda bulundu. Patel, ameliyat olan Schardt’ın hastaneden yapılan canlı yayın teklifini istekli bir şekilde kabul ettiğini söyledi. Ameliyatta Schardt’ın beyninde bulunan ve konuşmasına engel olan bir parça alındı.

Schardt’ın beyin ameliyatı olmasına giden süreç bir gün iş yerinde aniden konuşma yetisini yitirmesiyle başladı. Acilen hastaneye kaldırılan Schardt’ın beyninde bir kan damarı kütlesi bulundu. Schardt’ın ameliyatı pek çok beyin ameliyatı gibi lokal anesteziyle yapıldı böyle işlem yapılırken beyninde hangi bölümlerin etkilendiği tespit edildi.

Canlı yayınlanan beyin operasyonu bir ilk olma özelliği taşırken 2018’de de Texas’ta bir kadının meme kanseri ameliyatı canlı yayınlanmıştı.