Gündem
BBC Türkçe

"F-16'ların yerini alabilecek" denilen Türkiye’nin milli muharip uçağı KAAN hakkında neler biliniyor?

22 Şubat 2024 11:47

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından yürütülen proje kapsamında üretilen milli muharip uçağı KAAN, Çarşamba günü ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, KAAN’ın uçuşunda 13 dakika havada kaldığını, 8000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştığını söyledi.

Kotil, Ekim 2023'te Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada 2028 yılında Hava Kuvvetlerine 20 uçak teslim edilebileceğini söylemişti. Ancak savaş uçağının seri üretiminin ne zaman başlayacağına dair güncel bir açıklama kaydedilmedi.

İlk uçuşun ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KAAN'ı Amerikan savaş uçağı F-16'ya benzeterek, "KAAN aynı F-16 gibi. Türkiye, kendi beşinci nesil savaş uçağını üretme yolunda çok kritik bir eşiği daha geride bıraktı" dedi.

Beşinci nesil savaş uçakları, en gelişmiş savaş uçakları olarak kabul ediliyor.

Türkiye, ABD'nin F-35 tipi uçakların üretiminde ortak olduğu projeden çıkarılmış, F-16’ların geliştirilmiş versiyonunu (F-16 Viper olarak adlandırılan jetler 4. nesil olarak kabul ediliyor) satın almak için yaptığı girişimlerden netice alamamıştı.

TUSAŞ'ın yayımladığı tanıtım metninde KAAN'ın, 2030'lu yıllardan itibaren F-16'ların yerini alabileceği ifade edildi:

"Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın envanterinden 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek, yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlanan ve geliştirilen bir savaş uçağının üretilmesi ve bu uçağı tasarlayıp geliştirebilecek insan gücü ve altyapının oluşturulması amacıyla başlatılan KAAN Geliştirilmesi Projesi’nde şirketimiz ana yüklenici konumundadır."

KAAN'ın teknik özellikleri neler?

TUSAŞ, KAAN ile ilgili teknik detayları internet sitesinde kamuoyuyla paylaştı.

Buna göre özetle beşinci nesil savaş uçağının özellikleri özetle şöyle:

  • Hem hava-hava, hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimlerini sağlıyor
  • Kokpit tasarımı, beşinci nesil savaş uçaklarının sahip olması gereken kabiliyet ve donanımlar gözetilerek pilotun iş yükünü en aza indirgemeye yönelik olarak olgunlaştırılıyor
  • Yüksek durumsal farkındalık, optimize edilmiş pilot iş yükü, muharebe hasar tespiti
  • Yeni nesil görev sistemleri
  • Diğer unsurlarla (insansız hava araçları, F-16'lar, TSK'nın hava, kara ve deniz unsurları) müşterek çalışılabilirlik
  • Düşük görünürlük ve kızılötesi iz
  • Sensör ve veri füzyonu destekli atış kontrol sistemi ile hassas vuruş
  • Kısa dönüş süresi
  • Dahili silah yuvası ve supercruise kabiliyeti
    14 metre kanat açıklığına sahip KAAN, 21 metre uzunluğunda ve 6 metre yüksekliğinde.

KAAN'ın azami hızı ise 1,8 Mach (40.000 ft) olarak açıklandı.

Tebrik mesajları

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, milli muharip uçak KAAN'ın ilk uçuşunu yapmasından dolayı sosyal medya hesabından bir tebrik mesajı paylaştı.

Kurtulmuş, "Milli Muharip Uçağımız KAAN, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Bu gurur projesini ülkemize kazandıran Türk Havacılık Uzay Sanayii ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığını kutluyorum" dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı da KAAN ile birlikte Türkiye'nin dünyada 5. nesil uçak üretebilen 5 ülkeden biri olacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün de KAAN ile birlikte sadece 5'inci nesil bir savaş uçağı değil, dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu teknolojileri Türkiye'ye kazandıracaklarını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de sosyal medya hesabından paylaştığı İngilizce mesajında, "Türkiye'nin 5'inci nesil hayalet savaş uçağı ilk uçuşunu başarıyla tamamladı. Projede rol alan herkesle gurur duyuyoruz" diye yazdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel de KAAN'ın ilk uçuşunu başarılı bir şekilde gerçekleştirmesini tebrik etti. Özel sosyal medya hesabında, "Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ülkemize hayırlı olsun" ifadelerinin yer aldığı bir paylaşım yaptı.

 

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir