Gündem

Ezidi çocuk için koruma kararı çıktı, çocuğu kaçıran IŞİD'li tutuklandı

Fotoğraf: Temsili

27 Ekim 2023 01:11

Ankara Valiliği, gazeteci Hale Gönültaş'ın haberinin ardından Ezidi kız çocuğunu Ankara'ya kaçıran, ardından dark web'de satışa çıkaran IŞİD'linin tutuklandığını açıkladı. IŞİD'li aileye verildiği ortaya çıkan çocuğun korumaya altına alındığı da duyuruldu.

Gazeteci Hale Gönültaş'ın duyurduğu habere göre, IŞİD tarafından 2017 yılında Türkiye'ye kaçırılan, ardından derin internette (dark web) satışa çıkarılan ve Ankara'da Şubat 2021'de örgütün hücre evine düzenlenen operasyonla kurtarıldığı açıklanan Kürt Ezidi kız çocuğa dair dosyada ortaya çıkan skandallar üzerine harekete geçildi.

Çocuğu kaçıran IŞİD yöneticisi Sabbah Ali Oruç'un ailesine teslim edildiğini Gönültaş'ın Artı Gerçek'te yayımladığı haberde belgeleriyle ortaya çıkarılmıştı.

Bugün görülen duruşma sonrası akşam saatlerinde Ankara Valiliği bir açıklama yaptı. Valilik, Oruç’un tutuklandığını, IŞİD’li aileye teslim edilen Ezidi kız çocuğun ise yeniden koruma altına alındığını duyurdu.

Valilik açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Ezidi bir kız çocuğun satılığa çıkarıldığına dair sosyal medyada yer alan bilgiler üzerine İl Emniyet Müdürlüğümüzce yapılan çalışma sonucunda, Irak uyruklu S. O., beraberindeki Ezidi çocuk A. S. O. ile birlikte ele geçirilmiş olup; S. O. adli mercilerce tutuklanmış ve Ezidi çocuk A. S. O, Valiliğimizce devlet koruması altına alınmıştır. Kamuoyunun bilgisine sunulur."

Aile Bakanlığı koruma kararını duyurdu

Valiliğin ardından Aile Bakanlığı da bir açıklama yaparak IŞİD'li aileye teslim edilen Ezidi çocuğu 'örselenmemesi adına' tedbir amaçlı korumaya alındığını duyurdu.

Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan yabancı uyruklu S.O. iddialar üzerine kendi ikametgahından İl Emniyet Müdürlüğümüzce gözaltına alınmıştır. Yabancı uyruklu çocuk A.S.O. ise annesi S.A.M. ile birlikte yaşadığı kendi ikametinden çocuğun üstün yararı düşünülerek örselenmemesi adına tedbir amaçlı olarak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz tarafından devlet korumasına alınmıştır."

Çocuğu kaçıran IŞİD'li Oruç'a 'uluslararası insan ticareti' suçlamasıyla açılan davanın bugün ilk duruşması görülmüştü. Mahkeme, çocuğun korunması için yapılan itirazlar ve derneklerin davaya katılma talebine karşın, durumu giderecek bir karar almayarak duruşmayı ileri bir tarihe ertelemişti.

Ne olmuştu?

Gazeteci Hale Gönültaş'ın Artı Gerçek'teki haberine göre, Ankara’da Şubat 2021'de polis ve istihbarat ekiplerinin IŞİD’in hücre evine düzenlediği duyurulan operasyonla Ezidi bir kız çocuğu kurtarılmıştı.

Çocuğun, IŞİD’liler tarafından derin internette satışa çıkarıldığı ortaya çıkmış, baskın ve çocuğun kurtarılmasına dair bilgi, bir basın bildirisi ve video görüntüleri ile kamuoyuna duyurmuştu.

Ezidi kız çocuğunu kaçırıp evlerinde rehin tuttukları suçlamasıyla Irak vatandaşları Anas V., Nasır H.R. ve Sabbah Ali Oruç'un ifadeleri alınmıştı. Gözaltına alınanlardan Anas V. ve Nasır H.R., ifade ve savcılık sorgularının ardından 27 Şubat’ta adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı. Sabbah Ali Oruç ise tutuklanarak Sincan F Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulmuştu.

Söz konusu IŞİD’lilere ilişkin iddianame 8 Mart 2021 tarihinde kabul edildi. İddianamede her üç IŞİD’li için de “DAEŞ terör örgütü üyesi” ve “örgüt yönetiminde yer almak” suçlamasında bulunulmuştu.

İddianameye göre, IŞİD’li Sabbah Oruç, 2018 yılında ağabeyinin eşi ile Ankara İl Göç İdaresi’ne giderek Ezidi kız çocuğu için kimlik başvurusunda bulundu. Sabbah Oruç, çocuğa kimlik çıkartmakta geciktiklerini beyan etti. Çocuğa ağabeyinin ismi ve 990….6990 numarası ile “Aişe Sabbah. A.O.” ismiyle kimlik çıkartıldı.

Şengalli çocuğu Türkiye'ye getiren IŞİD'li hakkında, ilk örnek teşkil edecek şekilde 'uluslararası insan ticareti' suçlamasıyla dava açılırken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın korumasına verilen çocuğun, soruşturma süreci sırasında şüphelilere hafta sonu yatılı olarak gönderildiği anlaşılmıştı.

Dava dosyasında yer alan bilgilere göre, 24 Şubat 2021 tarihinde Ankara Terörle Mücadele (TEM) ekiplerince Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Pursaklar Sevgi Evi’ne teslim edilen Ezidi kız çocuğu, yaklaşık 3 ay sonra, hafta sonları IŞİD’li aileye gönderilmeye başlanmıştı.

Avukatların da eline geçen belgeye göre, Ezidi kız çocuğu, 21 Haziran 2022 tarihinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın onayı ile “koruma kararı” kaldırılarak Pursaklar Sevgi Evi görevlileri tarafından “teslim tutanağı” ile IŞİD’li aileye teslim edildi.

Ezidi kız çocuğunun ailesine ise ulaşılamadı. Ailenin Şengal katliamında öldürüldüğü sanılıyor.