Dünya Basınında Bugün

Evros 13 gündür yanıyor, Prens Harry'den 'Afganistan' çıkışı, Prigojin'in cenazesini Kremlin | Dünya Basınında Bugün

31 Ağustos 2023 09:40

T24 Dış Haberler

The Independent gazetesi, Britanya’dan ayrılarak ABD’ye yerleşen Prens Harry'nin kraliyet ailesine yönelik yeni açıklamalarını ilk sayfasına taşıdı. Seri çocuk katili Lucy Letby soruşturmasında sular durulmuyor. Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Letby'nin bebekleri nasıl öldürdüğüne ilişkin soruşturmada tanıkların ifade vermeye zorlanacağını söyledi. The Daily Telegraph gazetesi, nükleer silah taşıma kapasiteli yeni ABD F-35 jetlerinin bu yıl içinde Britanya'da konuşlandırılacağı haberine ilk sayfasında yer verdi. Avrupa Birliği'nin kayıt tutmaya başlamasından bu yana en büyük orman yangını olan Evros yangını 13'üncü gününe giriyor. 

31 Ağustos 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle..

The Independent | Prens Harry: Afganistan savaşından sonra hiç destek görmedim

The Independent gazetesi, Britanya’dan ayrılarak ABD’ye yerleşen Prens Harry'nin kraliyet ailesine yönelik yeni açıklamalarını ilk sayfasına taşıdı. 

Prens Harry,  "Afganistan savaşından sonra hiç destek görmedim. Bu da annemin ölümünün travmasını tetikledi" açıklamasında bulundu.  

Prens Harry'nin annesi Galler Prensesi Diana, Prens Charles'tan boşanmasının ardından medyanın ağır takibine maruz kalmış ve bir trafik kazasında hayatını kaybetmişti.


The Guardian | Letby soruşturmasında tanıklar ifade vermeye zorlanacak

Seri çocuk katili Lucy Letby soruşturmasında sular durulmuyor. Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Letby'nin bebekleri nasıl öldürdüğüne ilişkin soruşturmada tanıkların ifade vermeye zorlanacağını söyledi. 

Daha önce de seri çocuk katilinin soruşturmasına ilişkin gelişmeleri ilk sayfasından duyuran The Guardian, tanıkların ifadeye zorlanacağını yine ilk sayfadan gördü. 

Bakanlar başlangıçta yani tanıkların ifade vermeyi reddedebilmeler ve böylece daha hızlı bir şekilde sonuca ulaşılması konusunda ısrar etmişlerdi.

Tanıkların ifade vermeye zorlanması, konuyla ilgili kamu soruşturmasının açılması anlamına geldiği için hayatını kaybeden ya da Letby'nin saldırdığı bebeklerin aileleri soruşturmanın gidişatından memnun.


 The Daily Telegraph | Nükleer kapasiteli F-35 jetleri İngiltere'de konuşlandırılacak

The Daily Telegraph gazetesi, nükleer silah taşıma kapasiteli yeni ABD F-35 jetlerinin bu yıl içinde Britanya'da konuşlandırılacağı haberine ilk sayfasında yer verdi. 

Gazete dün ABD nükleer silahlarının Britanya topraklarına geri dönebileceğine işaret ettiği bir haber yayımlamış ve onu da ilk sayfasına taşımıştı. 

Askeri bir kaynak, F-35'lerin Britanya'da konuşlandırılacağını ve en geç 2024'te transfer işlemlerinin gerçekleştirileceğini söyledi. 

The Independent | Prens Harry: Afganistan savaşından sonra hiç destek görmedim

The Independent gazetesi, Britanya’dan ayrılarak ABD’ye yerleşen Prens Harry'nin kraliyet ailesine yönelik yeni açıklamalarını ilk sayfasına taşıdı. 

Prens Harry,  "Afganistan savaşından sonra hiç destek görmedim. Bu da annemin ölümünün travmasını tetikledi" açıklamasında bulundu.  

Prens Harry'nin annesi Galler Prensesi Diana, Prens Charles'tan boşanmasının ardından medyanın ağır takibine maruz kalmış ve bir trafik kazasında hayatını kaybetmişti.



The New York Times | Rusya'nın derinlerinde dron patladı; Kiev de vuruldu

Çarşamba sabah saatlerinde Rusya'nın çeşitli noktalarına patlayan dronlarla saldırılar gerçekleştirildi. Rus yetkililer 4 Rus kargo uçağının zarar gördüğünü ifade etti. 

Yaklaşık aynı saatlerde Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e bahar aylarından bu yana gerçekleştirdiği en büyük hava saldırısını düzenledi. Ukraynalı yetkililer, düşürülen füzelerin parçalarının binalara, parklara ve okullara isabet edip iki kişinin ölümüne sebep olduğunu belirtti. 


The Washington Post | Idalia, Florida'da sele ve rüzgara sebep oldu

Güçlü Idalia Kasırgası, çarşamba sabahı Florida'yı vurdu ve daha sonra Georgia ile Güney Carolina'ya ilerlemeye başladı. Birçok bölgede sel baskını yaşandı. 

Florida'da fırtına sırasında meydana gelen araba kazası nedeniyle iki kişi hayatını kaybetti.


Moscow Times | 'Mokova'ya yürümüş kahramanlara ihtiyacımız yok': Kremlin, Prigojin'in cenazesini nasıl susturdu?

Geçen hafta uçağının düşmesiyle hayatını kaybeden Rus paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin'in cenazesinin gizli tutulması kararının Rusya Devlet Başkanlığı ve güvenlik servisleri tarafından verildiği belirtildi. 

23 Ağustos'ta ölmesine rağmen, Moskova'ya karşı ayaklandıktan sonra varılan anlaşma kapsamında Belarus'a gitmesi kararlaştırılan Prigojin, Kremlin için bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

Moscow Times'a konuşan iki Rus yetkili, Prigojin'in cenazesinin önceden açıklanmadan kamuya kapalı yapılmasını Rusya Devlet Başkanlığı yönetimi ve güvenlik kurumlarının talep ettiğini aktardı. 

Yetkililer, "Amaç, Prigojin'in cesedi toprağa verilirken vatandaşların, paralı askerlerin ve sempatizanların çevresinde toplanmamasıydı. Aynı zamanda medyanın da olması veya sosyal medyada dolaşıma fotoğraf sokulması istenmedi" dedi. 

Yetkililer, cenaze konusunda düzenlemeler için üst düzey Kremlin ve Federal Güvenlik Servisi yetkililerinin görüştüğünü ifade etti. 

Rus paralı asker grubu Wagner'in basın servisi, içerisinde bulunduğu özel jet Moskova yakınlarında düşen liderleri Yevgeni Prigojin’in salı günü memleketi St Petersburg’daki kamuya kapalı bir cenaze töreniyle defnedildiğini bildirdi.


Ekathemerini | Ölümcül Evros orman yangını 13'üncü gününe giriyor

Avrupa Birliği'nin kayıt tutmaya başlamasından bu yana en büyük orman yangını olan Evros yangını 13'üncü gününe giriyor. 

Ekathemerini, yangını ilk sayfasına taşıdı ve yangının şimdiye kadar yaklaşık 81 bin hektar araziyi küle çevirdiğini duyurdu. 

Evros yangını, Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi'nin 2000 yılında kayıt tutmaya başlamasından bu yana herhangi bir üye ülkenin yaşadığı en büyük orman yangını.